Briti peaminister tõotas Hainesi mõrtsukad õigusemõistmise ette tuua

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekraanitõmmis videost Briti humanitaarabitöötaja David Haines'i hukkamisest.
Ekraanitõmmis videost Briti humanitaarabitöötaja David Haines'i hukkamisest. Foto: HO/AFP

Suurbritannia peaminister David Cameron nimetas humanitaartöötaja David Hainesi tapmist islamiäärmuslaste poolt põlastusväärseks ja koletuks teoks ning tõotas tema mõrtsukad õigusemõistmise ette tuua.

«See on süütu abitöötaja põlastusväärne ja koletu mõrv. Me teeme kõik, mis meie võimuses, et need mõrvarid õigusemõistmise ette tuua, kui tahes palju aega selleks ka kulub,» ütles Cameron.

Briti peaministri sõnul tuleb tagasi lüüa, lammutada ja lõpuks hävitada ISIL (Islamiriik) ja kõik mille eest nad seisavad.  «Teeme seda raudse otsustavusega rahulikult ja sihikindlalt,» sõnas ta.

USA ja Suurbritannia kasutavad Islamiriigi puhul endiselt rühmituse eelmist nime Iraagi ja Levandi Islamiriik.

Valitsusjuht lisas, et Suurbritannia ei tee seda üksi, vaid tihedas koostöös liitlastega, kelleks ei ole ainult Ühendriigid ja Euroopa, vaid ka meie piirkondlikud liitlased.

Ühtlasi kinnitas Cameron Hainesi mõrvast hoolimata veelkord Londoni toetust Islamiriigi-vastastele (IS) õhurünnakutele Iraagis ja USA juhitud pühasõdalaste-vastase koalitsiooni loomisele. Suurbritannia pole õhurünnakutes kaasa löömises veel otsusele jõudnud.

Peaministri sõnul on teo toime pannud äärmuslased kurjuse kehastus, kes "pole islamiusulised, vaid koletised.

IS teatas laupäeval pantvangistatud briti hukkamisest. Pühasõdalaste sõnul tapeti humanitaartöötaja David Haines kättemaksuks Suurbritannia liitumise eest koalitsiooniga, mida USA moodustab Islamiriigi vastu.

IS avaldas ühtlasi internetis video, millel maskis mees Hainesi pea maha lõikab. Kaks ja pool minutit kestev filmilõik oli pealkirjastatud «Sõnum Ameerika liitlastele» ja seal süüdistatakse muu hulgas Suurbritannia peaministrit David Cameroni oma rahva vedamises verisesse sõtta, mida pole võimalik võita.

Cameroni sõnul on mees Briti kangelane, kelle isetus, sündsustunne ja kirglik abistamissoov maksis talle tema elu.

Haines võeti pantvangi 2013. aastal Süürias, kus ta töötas ühe prantsuse vabaühenduse ridades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles