Ukraina läänemeelsed juhid koonduvad uutesse poliitjõududesse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülemraada istungitesaal.
Ülemraada istungitesaal. Foto: SCANPIX

Ukraina presidendi Petro Porošenko liitlased lähevad oktoobrikuistele parlamendivalimistele vastu valimisliiduga Petro Porošenko Blokk, kuhu kuulub ka profipoksi eksmaailmameistri Vitali Klõtsko erakond UDAR.

«Me peame võitma võimalikult palju kohti, et jätta nii vähe ruumi kui võimalik Ukrainat hävitada püüdvatele jõududele,» ütles Klõtško pühapäeval parteikongressile.

Seni ekspeaminister Julia Tõmošenko juhitud Batkivštsõna liikmena tegutsenud praegune peaminister Arseni Jatsenjuk moodustas parlamendivalimiste eel uue poliitilise jõu Rahvarinne.

Alates veebruari lõpust, mil ülemraada tagandas Regioonide Parteisse kuulunud toonase presidendi Viktor Janukovõtši, on Ukrainat juhtinud koalitsioon Euroopalik Valik, kuhu kuulusid Batkivštšõna, UDAR ja rahvuslaste Svoboda.

Juuli lõpus teatasid UDAR ja Svoboda koalitsioonist lahkumisest, ent lubasid jätkata valitsuse ja peaminister Jatsenjuki toetamist valimisteni.

26. oktoobril peetavate valimiste järel peaks läänemeelne koalitsioon hakkama toetuma Rahvarindele ja Petro Porošenko Blokile.

Lisaks Jatsenjukile on Rahvarinde tuntumad nimed siseminister Arsen Avakov ja parlamendi spiiker Oleksandr Turtsõnov.

Ekspeaminister Tõmošenko otsustas seekord Batkivštšõna valimisnimekirja esinumbri kohast loobuda, pooldades esinumbrina Venemaal vahi all viibivat relvajõudude pilooti Nadežda Savtšenkot. Endine valitsusjuht on nimekirjas teisel kohal.

Endine võimuerakond Regioonide Partei teatas pühapäeval, et loobub parlamendivalimistel osalemast, ent ei pane kätt ette erakonna liikmetele, kes soovivad ühemandaadilistes ringkondades oma kandidatuuri üles seada.

Ukraina ülemraadas on 450 kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles