Rootsi valimised võitnud Löfven on valmis valitsuse moodustamiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rootsi parlamendivalimised võitnud Sotsiaaldemokraatide liider Stefan Löfven teatas ööl vastu esmaspäeva, et on valmis valitsuse moodustamiseks, kuid välistab koostöö toetuse kahekordistanud immigratsioonivastase erakonnaga Rootsi Demokraadid, kes kogusid pea 13 protsenti häältest.

Stockholmis pärast võitu toetajatele kõnelenud 57-aastane Löfven kinnitas, et alustab kõigepealt kõnelusi rohelistega, kuid ulatab käe ka teistele demokraatlikele erakondadele.

«Kõigepealt rohelised, kuid ulatan käe ka kõigile teistele demokraatlikele erakondadele. Kuid mitte Rootsi Demokraatidele,» kinnitas Löfven juubeldavatele sotsiaaldemokraatidele ja rõhutas, et 87 protsenti rootslastest ei toetanud siiski immigratsioonivastaseid.

Rootsi parlamendivalimistel sai opositsioon, mille moodustavad sotsiaaldemokraadid, rohelised ja Vasakpartei, kokku 43,8  toetusprotsenti ehk 158 kohta parlamendi 349 kohast. Viimased kaheksa aastat Rootsit valitsenud paremtsentristlik koalitsioon kogus 39,3 toetusprotsenti ehk 142 kohta parlamendis.

Kõige suuremaks võitjaks osutus valimistel aga hoopis immigratsioonivastane erakond Rootsi Demokraadid, mis kahekordistas oma toetuse ja haaras 12,9 protsenti häältest ehk sai 49 kohta parlamendis ja kasvas riigi suuruselt kolmandaks parteiks. Erakond kogus eelmistel valimistel vaid 5,7 toetusprotsenti.

Riksdagis läheb enamuse saavutamiseks vaja 175 kohta.

Vasakpoolsed ei saanud parlamendis selget enamust ja valitsuskõnelustest võivad tulla keerulised. Senised valitsusparteid on kinnitanud, et jätkavad omavahel koostööd ja esitavad oma eelarvesoovitused.

«Rootsi on fantastiline riik ja meil on hulk põhjusi olla uhked. Rahvas soovib nüüd siiski muutust. Nüüd on vaja solidaarsust,» rääkis Löfven, kes toonitas kõnes eriti haridussüsteemi parandamise vajadust ning töötuse vähendamist.

«Me oleme raskes seisus. Meil on tuhandeid töötuid. Meie koolide tulemused langevad rohkem kui mistahes teises Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) riigis. Rootsi on valimistel vastanud, et vajame muutusi,» rääkis Löfven.

Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt tunnistas ööl vastu esmaspäeva valimiskaotust ja kinnitas, et tema valitsus esitab päeval lahkumispalve. Valimistulemustes pettunud Reinfeldt teatas ühtlasi, et lahkub kevadel oma erakonna peasekretäri kohalt.

«Rootsi rahvas on teinud oma otsuse ja meie peame oma lubadusest kinni. Sellepärast esitan homme oma valitsuse lahkumispalve,» ütles Reinfeldt.

Rootsi Demokraatide liidreid Jimmie Åkesson rõõmustas valimistulemuse üle.

«Me oleme nüüd kuningategijad. Nad ei saa enam meid ignoreerida nagu nad viimased neli

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles