Kaitsjad loodavad täna Eston Kohvriga kohtuda

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet.
Välisminister Urmas Paet. Foto: SCANPIX

Aitamaks kaitsepolitseinik Eston Kohvrit, peavad intensiivselt tööle hakkama talle palgatud advokaadid ning Eesti saab kaasa aidata teemat rahvusvaheliselt suures pildis hoides, leiab välisminister Urmas Paet.

Kümme päeva on Kohver olnud Venemaal vangis. Kuidas asjade senist kulgu hinnata? On see olnud pettumus või leiab ka positiivseid märke?

Mingeid positiivseid märke selles suhtes ei ole, mis puudutab Venemaad. Positiivne on see, et kõik meie sõbrad ja liitlased on rahvusvaheliselt väga selgelt välja öelnud, et ta tuleb Eestisse tagasi saata ja kõik juhtunu on vastuvõetamatu.

Kohvri edasine saatus sõltub hetkel aga sellest, mida Venemaa edasi teeb. Kas ta läheb eeluurimise ja kohtuasjaga edasi või leiab, et on võimalusi jõuda mingile muule lahendusele.

Siseminister Hanno Pevkur ütles möödunud nädalal, et kuni on alles üks protsent lootust, et omavahel jõuavad kokkuleppele kaitsepolitsei ja FSB, seni jõulist rahvusvahelist survet ei avaldata. Kas see lootus on nüüdseks kadunud?

Venemaale on selgelt öeldud, et tema käitumine ei ole aktsepteeritav. Et Venemaa peab meie inimese tagasi andma, ja seda on öelnud ka kõik meie liitlased. Samas on asjale antud kohtulik käik, nii et ... Arvamine ei anna midagi. Kogu asi on jaburus kuubis.

Eelmisel nädalal palgati Kohvrile advokaadid. Mida Eesti riik saab veel teha? Millised võiks olla uued nüansid meie enda taktikas?

Advokaadid peavad intensiivselt tööle hakkama. Nii advokaadid kui ka meie konsul saavad Kohvrit toetada külaskäikudega ja meie töö on hoida teemat jätkuvalt rahvusvaheliselt suures pildis. Ma ei näe, et siin on midagi palju muud, mida saaksime veel teha.

Läinud nädal tõi ka mitmeid hinnanguid, et advokaatidest pole suurt tolku, sest õigust mõistavad Venemaal kõrgemad jõud kui kohus.

Nende juttude rääkijad võiksid selgitada, missugune see teine plaan siis võiks olla. Et ei võta üldse kedagi kaitsma?

Kindlasti on terve rida asju, millel advokaadid saavad silma peal hoida – ka sellistes tingimustes. Näiteks kõige väiksematest menetlusreeglitest kinnipidamine.

Toimus nädalavahetusel midagi? Kohtumisi, telefonikõnesid?

Kaitsjad ja konsul soovivad homme (täna – toim) hommikul minna Kohvriga kohtuma, nii et eks siis paistab, mis kell neid tema juurde lastakse.

Edastasite reedel Venemaa välisministrile Sergei Lavrovile kirja, kus toonitasite, et Eesti kodaniku Venemaale viimine ja tema kinnihoidmine Moskva vanglas on rahvusvahelise õiguse selge rikkumine ning et Kohver tuleb otsekohe vabastada. On seesugune kiri formaalsus, millest midagi väga loota ei ole?

See on sisuline kiri. Kirjas on see, millega me ei nõustu. Ja ma siiski eeldan, et mingi aja jooksul nad sellele ka vastavad.

Nii et päev korraga.

Jah, nii on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles