Soini Rootsi üldvalimistest: rahva hääl on kõlanud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põlissoomlaste juht Timo Soini
Põlissoomlaste juht Timo Soini Foto: SCANPIX

Põlissoomlaste liider Timo Soini ütles Rootsi eilsete parlamendivalimiste tulemusi kommenteerides, et Moderaadid said kaotuse osaliseks oma kõrkuse tõttu.  

Punarohelisest opositsioonist sai suurim grupp, kuid paremäärmuslik Rootsi Demokraadid oli valimiste suurim võitja 13-protsendise toetusega.

Soini kirjutas blogis, et Rootsi rahvas on arvamuse välja öelnud. Teiste parteide arvates, väljaarvatud Rootsi Demokraadid, hääletas rahvas valesti.   

«Midagi on riigi õhustikus valesti, kui seadusliku parlamendipartei esimeest tuleb valimisüritusel vägivallatsejate eest kaitsta. See ei kuulu põhjamaise demokraatia juurde ja seda hoolimata sellest, kui palju kedagi vihkad,» ütles ta Rootsi Demokraatidele viidates.

Põlissoomlaste liidri arvates on Moderaatide valimiskaotuse põhjustajaks pigem välisminister Carl Bildt, kui peaminister Fredrik Reinfeldt.

Sotsiaaldemokraadid säilitasid oma positsiooni ilma suurte muudatusteta, kuid see näib olevat piisav. «Värvitus on alati mingil määral moes,» tõdes ta.  

Suure meediatähelepanu saanud feministide parteid nimetas Soini mehi vihkavaks erakonnaks. Sellele antud häälte kogus jäi allapoole valimiskünnist. «Tühja jutuga kaugele ei jõua,» nentis ta.  

Soini ei tahtnud spekuleerida selle üle, kas Rootsi valimistulemustest võiks saada mingeid viiteid Soome järgmiste üldvalimiste kohta või mitte.  

Soomes toimuvad parlamendivalimised järgmise aasta aprillis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles