Rei parlamendiuuringu stipendiumi said Lukas Pukelis ja Märten Veskimäe

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuberneri aed.
Kuberneri aed. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu kantselei andis seitsmendat korda välja August Rei parlamendiuuringu stipendiumi, mille pälvisid Tartu Ülikooli politoloogia doktorant Lukas Pukelis ja Tartu Ülikooli võrdleva poliitika magistrant Märten Veskimäe.

Pukelis kirjutab doktoritööd mitteametlikest vastastikuse järelevalve mehhanismidest koalitsioonivalitsuses ning tema juhendaja on professor Vello Pettai. Veskimäe käsitleb oma töös seadusloome funktsiooni jaotust täitev- ja seadusandliku võimu vahel, analüüsides valitsuste esitatud eelnõude parlamendieelse ja parlamendis menetlemise etapi vahelisi seoseid. Tema töö juhendaja on Tartu Ülikooli riigiteaduste instituudi teadur ja ühtlasi esimene August Rei stipendiaat Mihkel Solvak, teatas riigikogu pressiteenistus.

Rei parlamendiuuringu stipendium asutati 2008. aastal eesmärgiga edendada parlamendialast teadustööd ning see antakse parlamendi-, parlamentarismi- või Eesti parlamentaarsete kogude alase magistri- või doktoritöö kirjutajale. Praeguseks on kokku 1300-eurone stipendium määratud üheksale magistri- või doktoritöö kirjutajale, kellest kuus on oma töö juba ka edukalt kaitsnud.

Tänavu kaitses Tartu Ülikoolis oma magistritöö Katerina Gorobets, kes uuris kirjalike küsimuste eesmärke 2007. aastal valitud riigikogu 11. koosseisu näitel. Uurimuse tulemused annavad ettekujutuse sellest, kes, kuidas ja milleks seda parlamentaarse kontrolli vahendit kasutavad.

Samuti kaitses sel aastal Tartu Ülikoolis oma magistritöö Kadri Vakmann, kes uuris valimissüsteemide mehaanilisi efekte proportsionaalsusele ja parlamendi killustatusele. Tuginedes uue institutsionalismi teooriale, võttis ta uurimuse aluseks tõdemuse, et valimissüsteemide väljundites selgete seoste nägemine ei ole võimalik ilma konteksti arvestamata. Kui aga hoida kontekst uurimuses kontrolli all, on võimalik näha selget mustrit proportsionaalsuse ja killustatuse vahel.

Tänavu augustis kaitses Tartu Ülikoolis magistritöö Andres Reiljan, kes käsitles rahva usaldust parlamendi vastu Euroopa riikides. Oma uurimusega soovis ta anda panuse poliitilise usalduse mitmetasandilise käsitluse arendamisse.

August Rei (1886-1963) oli Asutava Kogu liige ja esimees selle kokkutulemisest 23. aprillil 1919 kuni tegevuse lõpuni. Aastatel 1920-1937 oli ta parlamendi liige ning 9. juunist 1925 kuni 22. juunini 1926 riigikogu esimees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles