Kapo on sel aastal alustanud 39 kriminaalasja

Veiko Pesur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kaitsepolitsei peadirektori asetäitja Eerik Heldna rääkis aasta esimese poole sisejulgeolekut tutvustaval pressikonverentsil, et sel aastal on alustatud 39 kriminaalasja ning tehtud 22 süüdimõistvat kohtuotsust.


«Oleme sel aastal (aasta esimesed viis kuud – toim) alustanud 39 kriminaalasja. Teatavasti on meie peamine tegevusvaldkond Eesti riigile ohtlike kuritegude ennetus ja tõkestamine. Ja kui nad on toime pandud, siis loomulikult ka nende uurimine,» selgitas Heldna.

«Peamiselt oleme sel aastal tegelenud justiitsõiguskaitse valdkonna korruptsiooni väljajuurimisega,» lisas ta. Varasemast on kaitsepolitseil 76 kriminaalasja menetlusse jäänud. Prokuratuuris ootab oma satust veel 14 juhtumit.

Praegu menetluses olevatest juhtumitest nimetas Heldna strateegiliste kaupade nimekirja kuuluvate ainete ja haruldaste muldmetallide ebaseaduslik sisse- ja väljavedu aastatel 2005-2009.

Sel aastal on tehtud 22 süüdimõistvat kohtuotsust, millega on süüdi mõistetud 65 isikut. Neist kümme on seotud korruptsiooniga ning 12 plahvatusega, lõhkeainega või narkootikumidega.

«Muret teeb korruptsioon, mis on setud erinevate hangetega, kus riigi raha üritatakse keerukate skeemidega paigutada enda firmade taskusse. Möödas on aeg, kus raha lihtsalt vahetas omanikku. Mida aeg edasi, seda rohkem on tegemist väga keerukate ja rohkete konspiratsioonivõtetega illegaalse tulu saamiseks,» märkis Heldna.

Sel aastal on olnud ka kaks õigeksmõistvat kohtuotsust, millega on õigeks mõistetud neli isikut.

Kõige rohkem kõmu on meedias tekitanud kohtunikega seotud kriminaalasjad. Seal aastal on kaks kohtunikku kinni peetud. «Kohtulahenditest on üks saaga leidnud oma lahendi lõpuks riigikohtus, see on endise keskkonnaministri (Villu Reiljani – toim) pistisevõtmine,» sõnas Heldna.

Selle aasta viie kuu jooksul toimus kolm lõhkematerjali abil põhjustatud plahvatust, neist Tallinnas Kuldnoka tänaval toimunud plahvatuses hukkus kolm isikut.

Käibest on kõrvaldatud ligi 25 kilo lõhkeainet, 214 detonaatorit, 24 erinevat miini või mürsku, 500 padrunit, 20 sütikut ning muud lõhkematerjali.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles