Tuomioja: EL võib sanktsioonid kehtestada ka Iisraelile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli riigilipp
Iisraeli riigilipp Foto: SCANPIX

Soome välisminister Erkki Tuomioja hoiatas usutluses Iisraeli ajalehele Haaretz, et Euroopa Liit võib sanktsioonid kehtestada ka Iisraelile, vahendas esmaspäeval Soome rahvusringhääling Yle.

Tuomioja hoiatas, et EL võib võtta Iisraeli tegevuse tõttu okupeeritud aladel kasutusele prääniku asemel piitsa ning rakendada juudiriigi suhtes sanktsioone, et kindlustada regioonis rahu.

Soome välisminister ütles, et sarnaselt Venemaa tegevuse tõttu Ukrainas Moskva suhtes rakendatud sanktsioonidega on kerkinud küsimus, miks samasuguseid meetmeid pole rakendatud ka Iisraeli suhtes, kuigi juudiriik on okupeerinud Palestiina alasid 47 aastat.

Tuomioja sõnul on Iisraelile pakutud regioonis rahu saavutamiseks seni präänikuid, kuid nüüd võib blokk otsustada piitsa kasuks.

Soome välisminister lisas, et Iisrael ja Palestiina ei saavuta rahu ilma Ühendriikideta, kuid konflikti lahendamises peaks osalema ka EL.

Varem on Tuomioja kutsunud rahu saavutamiseks rakendama sanktsioone nii Iisraeli kui ka palestiina äärmusrühmituse Hamas vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles