Ida-Ukraina separatistlikud võitlejad võivad saada amnestia

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reedel vahetasid Ukraina valitsusväed ja separatistid sõjavange.
Reedel vahetasid Ukraina valitsusväed ja separatistid sõjavange. Foto: SCANPIX

Ukraina president Petro Porošenko on teinud ettepaneku mitte võtta vastutusele isikuid, kes on alates selle aasta 22. veebruarist pannud Luganski ja Donetski oblastis läbi viidud sõjalise operatsiooni jooksul toime kuritegusid.

Ettepanek sisaldub Donetski ja Luganski oblastite sündmustega seotud isikute amnesteerimise eelnõus, mille Porošenko plaanib lähiajal parlamendile esitada.

Amnestia puudutaks relvaüksuste liikmeid, ning isikuid, kes osalesid nende üksuste ja isehakanud Donetski ja Luganski rahvavabariikide tegevuses või osutasid korrakaitseoperatsioonile vastupanu.

Amnestia laieneks ka isikutele, kes ühe kuu jooksul pärast seaduse jõustumist vabastavad pantvangid, loovutavad riigiasutustele vabatahtlikult relvad, laskemoona ja sõjatehnika ega ole hõivanud riigiasutuste ja kohalike omavalitsusasutuste ruume.

Ühtlasi näeb eelnõu ette isikute vabastamise haldusvastutusest, kui nad panid alates käesoleva aasta 22. veebruarist korrakaitseoperatsiooni läbiviimise ajal Donetski ja Luganski oblastis toime väärtegusid.

Amnestia ei laiene isikutele, keda kahtlustatakse riigiametnike ja avaliku elu tegelaste elu ohustamises, sabotaažiaktides ja ettekavatsetud mõrvades. Amnestia ei laiene isikutele, kelle tegevus viis Malaisia reisilennuki hukkumisele 17. juulil ning kes takistasid lennukatastroofi uurimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles