NATO: iseseisev Šotimaa peaks esitama uue liitumistaotluse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen
NATO peasekretär Anders Fogh Rasmussen Foto: SCANPIX

Kui Šotimaa otsustab sel nädalal toimuval referendumil iseseisvuse kasuks, tuleb neil uuesti taotleda NATO liikmesust, ütles alliansi peasekretär Anders Fogh Rasmussen esmaspäeval.

Rasmusseni sõnul ei satu Suurbritannia enda roll alliansis kahtluse alla sõltumata referendumi tulemustest, kuigi Ühendkuningriigi Šotimaal Faslane'i mereväebaasis asuvate tuuma-allveelaevade tulevik oleks ebaselge.

NATO peasekretär kinnitas Brüsselis Carnegie mõttekojas peetud lahkumiskõnes, et ei kavatse Šotimaa referendumikampaaniasse sekkuda. «Ent kui uus iseseisev riik soovib saada NATO liikmeks, tuleb neil seda taotleda,» lisas ta. «Säärasesse liitumistaotlusesse suhtutaks täpselt samamoodi nagu igasse taotlusesse ning uue liikme vastuvõtmiseks on vajalik konsensus.»

Rasmussen ei osanud pakkuda, kui kaua võiks uue liikme vastuvõtmisega aega minna, kuna see sõltub tema sõnul konkreetsest riigist ja selle võimest täita vajalikke kriteeriume.

Peasekretär rõhutas, et tegemist on «hüpoteetilise küsimusega», mida allianss ei ole üldse arutanud.

Šotimaal korraldatakse neljapäeval, 18. septembril iseseisvusreferendum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles