Valimised Krimmis: 80ndad on tagasi!

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile toimunud valimistel osalesid Venemaa osana esimest korda ka Krimmi elanikud.
Eile toimunud valimistel osalesid Venemaa osana esimest korda ka Krimmi elanikud. Foto: SCANPIX

Vaevalt üllatab kedagi Putini Ühtse Venemaa veenev võit Krimmi esimestel kohalikel valimistel annekteeritud staatuses, kirjutab The Economist.

Ametlikult käis hääletamas 60 protsenti poolsaare rahvast, kuigi kahe viimase tunniga sooritas osavõtt äkilisevõitu 15-protsendilise hüppe. Välisvaatlejad olid välistatud.

Valimiste künnisel mattus Krimm postkommunistliku nostalgia lainetesse. Mainitud maailmakorda tagasi igatsevate jõudude kampaaniat ilmestas muuhulgas nooruslikult nägus Leonid Brežnev (teisel pildil), kes «rahvale õnne» tõotas.

Õnnest on asi hetkel kaugel. The Economisti andmetel on poolsaarel kitsas käes nii vee kui elektriga, mida Ukrainast saadakse napilt. Valdav osa sööki-jooki saabub samuti Ukrainast ning pärast rublale üleminekut on hinnad jõudsal tõusuteel. Viin on juba kolm korda kallim.

Suvine turismihooaeg oli katastroof. «Ametlik statistika seda ei kajasta, aga mulluse kuue miljoni külastaja asemel tuli neid tänavu vaevalt üks miljon,» kurtis üks reisikorraldaja.

Bloomberg Businessweeki teatel boikoteerisid valimisi Krimmi tatarlased, samuti osad keskklassi ja intelligentsi esindajad, kes on jäänud lojaalseks Ukrainale. Valimisjaoskondi valvas Krimmi «omakaitse» – needsamad tegelased, kes venelasi invasiooni asjus abistasid.

Üks meestest, kohalik baaripidaja kel nimeks Vladimir, kiitis Bloombergile, «100 protsenti ausaid» valimisi. Ja jätkas: «Sõnad ei suuda seletada, mida Putin Krimmi heaks on teinud! Inimesed tulevad siia ja ütlevad, et oleks nagu tagasi 1980ndates, nõukogude aegades!»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles