HRW: Venemaa vigaste lastekodulaste vastu kasutatakse pidevalt vägivalda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lastekodulapsed
Venemaa lastekodulapsed Foto: SCANPIX

Inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch (HRW) avaldas raporti «Abandoned by the State: Violence, Neglect and Isolation for Children with Disabilities in Russian Orphanages» (Riigi poolt hüljatud: vägivald, hooletusse jätmine ja isolatsioon Venemaa puudega laste lastekodudes) Venemaa lastekodudes olevate vigaste laste olukorra kohta.

Venemaal elab ligi 30 protsenti puudega lastest riiklikes lastekodudes, kus nende vastu kasutatakse vägivalda ning nad ei saa algharidustki, edastab iltalehti.fi.

Raportis on ära toodud, et paljudes lastekodudes on lapsed voodi või tooli külge seotud, et nad ei saaks sealt lahkuda.

Vägivalla kasutamine on riiklikes lastekodudes tavaline.

HRW andmetel ei viitsi lastekodude töötajad vigaste lastega tegeleda ning lastele süstitakse rahusteid, et nad päevad läbi apaatselt lamaksid. Lapsi saadetakse ka psühhiaatriahaiglatesse, et neist niiöelda puhata.

«Venemaa valitsus peaks kehtestama lastekodudes nulltolerantsi vägivalla suhtes ning käivitama programmi ja toetussüsteemi, mis võimaldaks neid lapsi kodus kasvatada,» lausus HRW esindaja Andrea Mazzarino.

HRW raport põhineb 200 lapse, nende pereliikmete, advokaatide ja lastekodu töötajatega tehtud intervjuudel.

Raporti jaoks käisid inimõigusaktivistid Venemaal tutvumas kümne puudega laste jaoks mõeldud lastekodu tingimustega.

Enamikul lastekodudes elavatel puudega lastel on olemas perekond. Lastekodude töötajad ja ametnikud ei soovita pereliikmetel siiski seal elavaid lapsi külastada, kuna lapsed harjuvad siis neile suunatud tähelepanuga ja hakkavad ootama külalisi.

Raportis tõdetakse, et Venemaa puudega laste lastekodudes on puudus medikamentidest, toidust ja mänguasjadest. Samuti ei õpetata seal lastele elementaarseid asju, mis on eluks vajalikud. Nendega ei mängita ning neile ei loeta raamatuid. Samuti ei saa nad seal haridust.

HRW sõnul jõuavad Venemaal paljud puudega sündinud lapsed lastekodudesse, kuna sotsiaalametnikud avaldavad vanematele survet öeldes, et neil lastel ei ole tulevikku, nad on arenemisvõimetud ning vanemad ei oska nende eest hoolitseda.

Enamik puudega laste vanemaid langetavadki otsuse laps ära anda hooldamise mitte oskamise ja raha puudumise tõttu.

Venemaa lastekodudes jagatakse lapsed vastavalt puudele: väga raske puudega lapsi hoitakse suurtes ruumides koos, kus nad on kas voodi või tooli külge seotuna pikki päevi.

Neil vahetatakse vaid mähkmeid ja söödetakse, kuid mingit muud tähelepanu ja hellust nad ei saa. Need lapsed ei saa ülejäänud lastega suhelda ega mängida.

Väiksema puudega lapsed saavad liikuda ja mängida, kuid neid uimastatakse sageli, et töötajad ei peaks ka nendega tegelema.

Asjatundjate sõnul ei vasta paljude laste kehaline ja vaimne areng nende eale. Palju on lapsi, kes on teismelised, kuid näevad välja nagu väikelapsed.

HRW raporti kokkuvõte leiab, et neile lastele tuleb tagada inimõigused ja võrdse kohtlemise tervete lastega.

Pilte vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles