IRLi peaministrikandidaadiks võib tõusta Juhan Parts

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juhan Parts
Juhan Parts Foto: Andrus Kopliste / Järva Teataja

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Urmas Reinsalu tegi ettepaneku nimetada kevadistel riigikogu valimistel erakonna peaministrikandidaadiks kunagine valitsusjuht ja kauaaegne minister, praegu parlamenti kuuluv Juhan Parts.

Reinsalu saatis hommikul erakonnakaaslastele kirja, kus märkis, et eelseisvad valimised on Eesti jaoks äärmiselt tähtsad. Tema sõnul peavad rahval olema selged valikud, kuidas tagada paremini Eesti julgeolekut, kuidas muuta Eesti kasvava rahvaarvuga maaks ja kuidas kasvaks inimeste jõukus. «Oluline on, et Eesti valik ei oleks näilised lahendused ja asjade ilustamine, vaid soov positiivseid muutusi ellu kutsuda ja oskus ning julgus neid läbi viia,» lausus ta ja lisas, et Eesti on jälle ristteel.

Reinsalu sõnul on Eesti ees kahekordselt keerulised ajad. «Ühelt poolt on meie ümber muutunud maailma julgeolekusituatsioon. Teisalt on Eesti jõudnud arengus sellisesse faasi, kus peame küsima, millised lahendused töötavad ja millised enam mitte,» märkis ta.

Niisugune olukord vajab tema hinnangul peaministrit, kes on suuteline tegema Eesti huvides julgeid otsuseid ja omab samas ka kogemust. «Vaadates otsa Eesti poliitikale, on see kogemus ning otsustusjulgus olemas Juhan Partsil,» lausus Reinsalu. «Juhan Partsil on valitsusjuhi kogemus ja pikaajaline kogemus ministrina. Lisaks kogemusele on temas otsustavust vajalikke muutusi läbi viia. Ta ei ole kergete, vaid raskete aegade mees. Nüüd on see aeg käes.»

Reinsalu kinnitas, et tegi Partsile ettepaneku saada kevadistel valimistel erakonna peaministrikandidaadiks ning pärast mõtlemisaega andis ta selleks ka oma nõusoleku. IRLi põhikirja kohaselt kinnitab peaministrikandidaadi erakonna volikogu. «Teen volikogule ettepaneku määrata Juhan Parts IRLi peaministrikandidaadiks,» lausus Reinsalu.

Ta lisas, et praegu tuleb teha otsuseid, mis on vabad stampidest. «Mina erakonna esimehena korraldan erakonna tööd selleks, et teeksime parima tulemuse. Peaministrikandidaadi ülesanne on juhtida erakonna võitlust valimistel ja hiljem olema valmis pidama valitsusjuhi ametit,» ütles Reinsalu.

Riigikogu valimised toimuvad Eestis 1. märtsil. IRLi volikogu koguneb valimisteks valmistumist arutama sel pühapäeval.

Parts (48) on praegu IRLi aseesimees ja riigikogu liige. 2007. aastast kuni tänavu kevadeni töötas ta Andrus Ansipi kahes valitsuses majandus- ja kommunikatsiooniministrina, enne seda oli kaks aastat riigikogu liige ning aastatel 2003–2005 Eesti peaminister. Aastatel 2002–2005 juhtis Parts erakonda Res Publica.

Riigikogu valimistel sai Parts kõige enam hääli 2003. aastal, mil teda toetas Haabersti, Põhja-Tallinna ja Kristiine linnaosas 6890 valijat. 2007. aastal sai ta Mustamäel ja Nõmmel kandideerides 2975, 2011. aastal Kesklinnas, Lasnamäel ja Pirital aga 6608 häält.

Enne poliitikasse tulekut oli Parts aastatel 1992–1998 justiitsministeeriumi asekantsleri ja 1998–2002 riigikontrolöri ametis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles