Simson: Parts on küll värvikam, kuid on teinud rohkem vigu kui Reinsalu

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson
Kadri Simson Foto: Peeter Langovits / Postimees

Keskerakonna aseesimees Kadri Simson ütles, et uudist kunagise valitsusjuhi ja kauaaegse ministri Juhan Partsi tõusmisest Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) peaministrikandidaadiks oli oodata, sest erakonna toetus on praeguse esimehe Urmas Reinsalu juhtimisel olnud märkimisväärselt madalam kui teistel parlamendiparteidel.

«Seda oli selles mõttes oodata, et Urmas Reinsalu juhtimisel on IRLi üleüldine toetus olnud märkimisväärselt madalam kui ülejäänud kolmel erakonnal ja tal on olnud piisavalt aega, et järele katsetada, et tema juhtimisel IRL teistega võrdsele positsioonile ei tõuse,» ütles Simson Postimehele.

Seega võis Simsoni sõnul aimata, et IRL tahab teha midagi samasugust, nagu õnnestus eelmiste riigikogu valimiste eel sotsiaaldemokraatidel ning äsjase valitsusvahetuse ajal ka Reformierakonnal. Ta meenutas, et kui Jüri Pihli asemel sai Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhiks Sven Mikser, tõusis erakonna toetus rohkem kui kümme protsendipunkti ning reiting kasvas ka Reformierakonnal, kui kauaaegse peaministri Andrus Ansipi asemel sai peaministriks ning erakonna esimeheks Taavi Rõivas.

«Kas IRLil Juhan Partsiga seesama õnnestub? Pigem ei, sest Parts on olnud IRLi nägu valitsuses seitse aastat majandusminister. Ta on küll värvikam, aga pigem teinud rohkem vigu kui Reinsalu,» ütles Simson, kelle sõnul elavdab Partsi lisandumine peaministrikandidaatide sekka aga kindlasti valimisdebatti, «sest tema väljaütlemised on palju konkreetsemad ja värvikamad kui üldiselt laialivalguval Reinsalul».

Küll märkis Simson, et IRL on alati teinud häid valimiskampaaniaid ja tõenäoliselt kergitavad nad nüüdsete valimiste kampaanias ka oma toetust. «Kui valija ei mäleta, kuidas nendega eelmine kord ümber käidi, kui IRL sõlmis valijaga lepingu, siis õnnestub neil uue kampaaniaga jälle sedasama teha,» lisas ta.

Reinsalu teatas täna hommikul erakonnakaaslastele saadetud kirjas, et teeb pühapäeval kogunevale partei volikogule ettepaneku kinnitada IRLi peaministrikandidaadiks Parts, sest praeguses olukorras vajab Eesti tema hinnangul peaministrit, kes on suuteline tegema Eesti huvides julgeid otsuseid ja omab samas ka kogemust.

Riigikogu valimised toimuvad Eestis 1. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles