Michal: IRLis on üha enam näha kunagist Res Publicat

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal
Kristen Michal Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Reformierakonna riigikogu fraktsiooni esimehe Kristen Michali sõnul kinnitab kunagise valitsusjuhi Juhan Partsi tõus Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) peaministrikandidaadiks, et erakond nihkub oma tegevustes ja ilmselt ka riigikogu valimiste kampaanias Res Publica algse platvormi poole tagasi.

Michal ütles Postimehele, et iga erakond valib endale peaministrikandidaadi ise, ning soovis IRLile jõudu ausaks valimisvõitluseks. «Konkurendina on mul igasuguse ausa mõõduvõtmise üle hea meel,» lausus ta.

Tema sõnul on Parts olnud Ken-Marti Vaheri kindel liitlane ja Res Publica tugitala. «Ilmselt on erakonna tuumikus tajutud natukene seda paratamatust – ja ma ei ütle seda kuidagi halvustavalt –, et valija näeb neis täna järjest üha vähem Isamaa ja üha rohkem Res Publica poolt,» ütles ta.

Michal meenutas, et erakondade ühinemisel oli tugevamaks pooleks toonane Isamaaliit, samas kui Res Publica populaarsus oli sisemise püsiva nügimise pärast künnise piirimail. Nüüdseks on erakond libisenud tema sõnul aga järjest enam Res Publica poolele, mida kinnitab ka tänane uudis Partsi esitamisest peaministrikandidaadiks.

IRLi praegune esimees Urmas Reinsalu kehastas Michali sõnul nii sisse- kui väljapoole kõigile vastuvõetavat kompromissi – ka Isamaaliidu poolele oli ta vastuvõetavam kui Parts või Vaher. Kui Reinsalu oli kompromissi otsijana ja kahe poole ühise hoidjana rahulikuma stiiliga poliitik, siis Partsil on värvikaid väljaütlemisi mitmesugustel aadressidel rohkem, märkis ta.

«Juhan on Res Publica esindaja ja kui küsida, kuhu erakond kui selline kampaanias ja oma tegevustes nihkub, siis ilmselt Res Publica algse platvormi poole tagasi. Võib-olla viitab sellele ka idee astmelisest tulumaksust ja selle rutakas väljakäimine,» rääkis Michal ning lisas, et kui erakond peab sellist suunda mõistlikuks, jääb soovida head konkurentsi ja ausat valimisvõitlust.

Reinsalu teatas täna hommikul erakonnakaaslastele saadetud kirjas, et teeb pühapäeval kogunevale partei volikogule ettepaneku kinnitada IRLi peaministrikandidaadiks Parts, sest praeguses olukorras vajab Eesti tema hinnangul peaministrit, kes on suuteline tegema Eesti huvides julgeid otsuseid ja omab samas ka kogemust.

Riigikogu valimised toimuvad Eestis 1. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles