Eesti esindaja ÜROs väljendas muret Kohvri pärast

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO lipp
ÜRO lipp Foto: SCANPIX

ÜRO inimõiguste nõukogu 27. istungjärgul Genfis väljendas Eesti esindaja muret kaitsepolitseinik Eston Kohvri kinnivõtmise pärast ning nõudis tema vabastamist.

Eesti alaline esindaja ÜRO peakorteri ja rahvusvaheliste organisatsioonide juures Genfis Jüri Seilenthal ütles oma kõnes, et Kohvri vahistamine on ebaseaduslik ja vastuolus rahvusvahelise õigusega, vahendas välisministeerium.

«Nõuame tema kiiret Eestisse tagasisaatmist,» lisas Seilenthal.

Välisminister Urmas Paet ütles eile, et Eestile on Eston Kohvri küsimuses toetust avaldanud ja Kohvri Eestisse saatmist avaliku seisukohavõtuga toetanud paljud riigid.

Ta märkis, et Kohvri vabastamist ja Venemaalt Eestisse naasmise võimaldamist on avaliku seisukohavõtuga nõudnud USA, Saksamaa, Taani, Portugal, Ühendkuningriik, Soome, Iirimaa, Austria, Hispaania, Türgi, Kanada, Läti, Itaalia, Leedu, Gruusia, Tšehhi, Belgia, Poola, Holland, Prantsusmaa ja Rootsi.

«Samuti tegid Põhjamaade ja Balti riikide – koos Eestiga siis Soome, Rootsi, Norra, Taani, Island, Läti ja Leedu – välisministrid möödunud reedel kohtumisel Tallinnas ühisavalduse, et nõuda Eston Kohvri kohest vabastamist,» ütles Paet.

5. septembril teatas kaitsepolitsei, et kella 9 ajal hommikul võtsid Venemaalt tulnud tundmatud isikud Luhamaa piiripunkti läheduses vabaduse teenistuskohuseid täitnud kaitsepolitseinikult ja viisid ta jõudu kasutades relva ähvardusel Venemaale.

Venemaa esindajad raiuvad aga järjekindlalt, et Kohver võeti kinni nende territooriumil. Kaitsepolitseinikku süüdistatakse spionaažis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles