Saarts: Partsile võrdväärset IRList võtta polekski

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Peeter Langovits

Juhan Partsile võrdväärset peaministrikandidaati IRList praegu võtta polekski, kõik teised valikud oleksid riskantsemad, leidis Tallinna Ülikooli poliitikateadlane Tõnis Saarts. Samas ei pidanud ta IRLile parimaks reklaamiks sellest sammust tekkivat muljet, nagu tuleks Res Publica tagasi.

«Arvestades tema üsna pikka poliitikukarjääri ja kogemust peaministrina, siis ega hetkel kedagi võrdväärset IRList võtta polekski,» nentis Saarts. «Ajakirjanduses on spekuleeritud selliste nimedega nagu: Jaak Aaviksoo, Juhan Parts, Anvar Samost, Ken-Marti Vaher - kõik need valikud oleks IRLi jaoks veelgi riskantsemad, tekitades liialt vastakaid tundeid nende valijates või siis erakonna sees.»

«Ilmselt üsna vähesed IRLi enda liikmed kujutaksid [Urmas] Reinsalu reaalselt ette peaministrina või peaksid teda karismaatiliseks peaministrikandidaadiks, kes oleks igati võrdväärseks Savisaare, Rõivase ja Mikseriga,» ütles Saarts Postimehele.

Partsi plussiks peaministrikandidaadina pidas Saarts reaalset valitsemiskogemust ja asjatundlikkust. «Miinuseks on see, et tema varasemat peaministriks oleku perioodi ei peeta just kõige väljapaisvaimaks. Viimane kehtib ka kogu Res Publica ajastu kohta, mida paljud valijad ei meenuta just suure heldimusega. Mulje, et Res Publica tuleb tagasi, ei ole IRLile just parimaks reklaamiks,» leidis poliitikateadlane.

Ometigi ei pidanud selle otsuse mõju IRLi reitingule Saarts esialgu oluliseks: «Rohkem sõltub valimiste lähenedes nende üldisest kampaaniavõimekusest ja sellest, mida teevad konkurendid,» märkis ta.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) esimees Urmas Reinsalu tegi täna hommikul erakonnakaaslastele saadetud kirjas ettepaneku nimetada kevadistel riigikogu valimistel erakonna peaministrikandidaadiks kunagine valitsusjuht ja kauaaegne minister, praegu parlamenti kuuluv Juhan Parts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles