Parts: moosijuttu ei kavatse ma Eesti rahvale ajada

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) peaministrikandidaadiks pakutud Juhan Parts ütles täna pressikonverentsil, et tema esimene lubadus on mitte ajada Eesti rahvale moosijuttu.

«Olen andnud erakonna esimehele nõusoleku ja erakonna väga laiale meeskonnale lubaduse, et selles töös, kui erakonna volikogu kinnitab mind peaministrikandidaadiks, moosijuttu ma Eesti rahvale ei kavatse ajada. See on minu esimene lubadus,» ütles Parts, kes lisas hiljem, et Eestit ootavad ees suured võimalused, kuid moosijuttu ajades võib need maha magada.

Partsi sõnul on peaministrikandidaadi valik tõsine otsus, kuidas minna vastu märtsis toimuvatele riigikogu valimised, mille tähtsust saab võrrelda 1990. aastate valimistega. «Ma ei tee sõnu pateetikast, aga kui vaatame rahvusvahelist olukorda, vaatame otsa Eesti probleemidele, väljakutsetele ja võimalustele, siis loomulikult on Eesti tulevik see, mis mind isiklikult motiveerib seda väga vastutusrikast ametit vastu võtma,» lausus ta.

Parts märkis, et erakonna peaministrikandidaadiks saades on tema ülesanne kokku panna parim meeskond, kes võiks Eesti riiki juhtida pärast valimisi. Valimiskampaanias tahab erakond jõuda tema sõnul võimalikult paljude inimesteni. «Tahame neid innustada, julgustada ja anda enesekindlust kõigile Eesti inimestele, et me ei ela enam riigis, kus tulevikku kujundavad ainult poliitikud, vaid tulevikku saame kujundada kõik koos,» ütles ta.

Tema hinnangul on riigikogu valimistel viis tuumikküsimust, millest esimene on rahvusriigi tulevik. «Avatud maailmas, kuhu oleme jõudnud, rahvusriigi kontseptsiooni ja filosoofia kohandamine, et Eesti rahvas püsiks, säiliks ja areneks, nõuab põhimõttelisi poliitilisi muudatusi,» lausus Parts.

Teiseks tuleb tema sõnul aru anda, et majanduskasv ei kulge enam iseenesest, ning valida, kas Eesti jääb heaoluriikidest teise liigasse või jõuab arenenud riikide majandustele järele. Kolmanda märksõnana nimetas ta geopoliitilist olukorda. «See konflikt, mille keskmes täna meie piirkond on - ja ma pean silmas Läänemere idakallast -, kestab vähemalt 10 aastat, järelikult välis-, julgeoleku- ja riigikaitsepoliitikas peab neid muutusi arvestama,» ütles ta.

Neljandaks ütles Parts, et riik kasvab väga suureks, samas kui IRL tahaks näha suurt ühiskonda, aga väikest riiki. «See tähendab kodanikuühiskonna arendamist, aga ennekõike seda, kuidas saame kasvada alamatest kodanikeks,» rääkis ta. Samuti tuleb tema hinnangul rohkem tähelepanu pöörata inimestele, kel ei lähe hästi või kes on teistest maha jäänud. «Areng pole võimalik, kui meie hulgas on liiga palju nõrgemaid inimesi või neid, kel on mahajäämisoht,» lisas ta.

IRLi esimees Urmas Reinsalu teatas täna hommikul erakonnakaaslastele saadetud kirjas, et teeb pühapäeval kogunevale partei volikogule ettepaneku kinnitada erakonna peaministrikandidaadiks Parts, sest praeguses olukorras vajab Eesti tema hinnangul peaministrit, kes on suuteline tegema Eesti huvides julgeid otsuseid ja omab samas ka kogemust.

Pressikonverentsil avaldas Reinsalu heameelt, et Parts otsustas tema ettepaneku pärast kaalumist vastu võtta. «Eesti on ristteel. Need valikud, mis Eesti rahva ees on järgmistel riigikogu valimistel, peavad olema tegelikud valikud. Inimestel peab olema võimalus valida tegelike kavade vahel, kuidas sisulisi probleeme lahendada,» ütles ta.

Reinsalu viitas muudatustele julgeolekuolukorras ning märkis, et otsused, mida Eestis tuleb langetada, eeldavad kogemust ja võimet neid ka julgelt ellu viia. «Juhan Parts on see mees, keda ma usaldan, et ta Eesti vabariigi peaministrina suudab juhtida valitsust, mis on võimeline otsuseid langetama, ja tal on piisavalt kogemusi, et keerulises olukorras langetada otsuseid, mis on õiged,» lisas ta.

Ühtlasi kinnitas tänavu veebruaris kaheks aastaks IRLi esimeheks valitud Reinsalu, et jätkab erakonna juhina.

Riigikogu valimised toimuvad Eestis 1. märtsil. IRLi volikogu koguneb valimisteks valmistumist arutama sel pühapäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles