USA militaarportaal: Eesti õhuväe juht kritiseeris NATO kogunemisel karmilt Venemaad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolonel Jaak Tarien.
Kolonel Jaak Tarien. Foto: SCANPIX

Eesti võib olla küll NATO üks väiksemaid liikmesriike, kuid just Eesti õhuväe ülemal oli Vene agressiooni kohta Ukrainas öelda alliansi sõjaväejuhtide kogunemisel karmimaid sõnu, kirjutab USA militaarportaal military.com.

«Vene presidendi Vladimir Putini sõda Ukraina vastu ei üllatanud meid väga,» sõnas Eesti õhuväe ülem kolonel Jaak Tarien portaalis military.com. Tarien tuletas NATO sõjaväejuhtide kohtumisel meelde, et Nõukogude Venemaa algatas 1924. aastal Eestis sarnase operatsiooni. «Nõukogude Venemaa saatis meie noorde vabariiki infiltraatorid. Nad üritasid ärgitada kohalikke inimesi meie valitsuse vastu meelt avaldama,» ütles Tarien.  

«Nii proovisid nad 1. detsembri ööl üle võtta tähtsamaid valitsushooneid ja postkontorit. Viimane oli nende plaanis võtmetähtsusega objekt, kuna sealt pidid nad saatma Moskvasse telegrammi, paludes äsja moodustatud uue valitsuse nimel saata sisse abivägesid, mis olid juba meie idapiirile koondumas,» ütles Tarien.

«Nüüd ei toetu Putin Ukraina inimestele, vaid saadab sisse selle, mida mina kutsuks rändtsirkuseks,» sõnas Tarien ja kirjeldas, kuidas mõned Ukraina protestijad on osutunud Venemaa kodanikeks.

Tarieni väitel on Putini üks edukamaid taktikaid tema «väikeste roheliste meeste» kasutamine. «Nad kandsid Vene vorme, relvi ja sidetehnikad, kuid Putini väitis, end need pole tema mehed,» ütles Tarien ja lisas, et see pani NATO kõhklema.

«Ma ei ütle, et me oleks pidanud vastama sõjaliselt, Ukraina pole NATO liige, sõnas Tarien. Kuid me ei suutnud pikalt mingi otsusega välja tulla. Me ei saa nõustuda sellega, mis toimub. Putin nägi meie otsusetegemistsüklis nõrku kohti. Ärgem laskem tal seda uuesti ära kasutada,» lisas Tarien. Ta ütles, et Putin näeb Euroopa julgeolekuarhitektuuri külma sõja jäänukina, mis vajab muutmist.

«Ma võin olla küll NATO noorim õhuväeülem, kuid ma olen piisavalt vana selleks, et olla käinud koolis Nõukogude Liidu okupeeritud Eestis ja kuulnud nõukogude juttu selle kohta, et maailmarahule on suurimaks ohuks Ameerika imperialism ja NATO on vaid nende tööriist. Nii et kui Putin räägib Euroopa julgeolekuarhitektuuri ümberkujundamisest, siis mõtleb ta Euroopat ilma Ameerikata, Euroopat, mille üle saab ta domineerida,» ütles Tarien

«Nii et kui Putin saadab oma rändtsirkuse NATO riiki, siis NATO ametnikud teavad, et NATO vastab sellele, kuid kas ka Putin teab, et NATO vastab? Kas meie sõnum on piisavalt kõva ja selge?» küsis Tarien.

Jaak Tarien on alates 2012. aasta augustist Eesti õhuväe ülem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles