Krimmitatarlaste liider süüdistas Venemaad repressioonides

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvastatud isikud krimmitatarlaste assambleehoone ees.
Relvastatud isikud krimmitatarlaste assambleehoone ees. Foto: SCANPIX

Vene politseinikud korraldasid haarangu krimmitatarlaste assamblees, teatas Kiievis pagenduses viibiv krimmitatarlaste kogukonna juht Refat Tšubarov.

Kümned julgeolekutöötajad piirasid täna Simferoopolis asuva assambleehoone ümber ning otsisid läbi kogu hoone. Haarangust teatas heategevusfond Krimm, mille kontor asub samas hoones. Lisaks otsiti läbi kahe krimmitatarlasest aktivisti kodud.

Tšubarov nimetas toimuvat otsesteks repressioonideks krimmitatarlaste vastu ning märkis, et otseste repressioonidega on Venemaa paljastanud oma koletisliku näo.

Ligi 300 000 tatarlast moodustavad umbes 12 protsenti Krimmi elanikkonnast ja suurem osa neist boikoteeris tänavu märtsis aset leidnud niinimetatud referendumit, kus ametlikel andmetel toetas 97 protsenti osalenuist poolsaare Venemaaga liitumist.

Üleeile toimusid annekteeritud Krimmis nö kohalikud valimised, mille tulemuste järgi toetas 70 protsenti valijaist Vene võimuparteid Ühtne Venemaa. Enamik krimmitatarlasi valimistest aga osa ei võtnud.  

Stalinistlike repressioonide ajal küüditati praktiliselt kõik Krimmi tatarlased Kesk-Aasiasse, kust nad hakkasid kodumaale naasma alles 1980ndate lõpus. Taas Venemaa mõjuvõimu alla sattumine seostub krimmitatarlaste jaoks suurte ajalooliste hirmudega ja suurem osa neist on kindlad Ukraina iseseisvuse toetajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles