USA president kutsus kogu maailma üles tegutsema Ebola vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ebola viirus
Ebola viirus Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kutsus teisipäeval televisioonis edastatud pöördumises kogu maailma üles tegutsema Lääne-Aafrikas möllava Ebola «vastu enne kui epideemias nakatuvad sajad tuhanded».

Ameerika Ühendriigid saadavad Lääne-Aafrikasse Ebola-puhangu piiramiseks 3000 sõjaväelast, teatas Valge Maja juba varem päeval. Teadaande kohaselt algatatakse regioonis ka uus tervishoiu ja hügieeni väljaõppeprogramm.

Algatuse tegi ametlikult teatavaks Ühendriikide president Barack Obama Atlantas USA haiguskontrolli- ja ennetuse keskuse (CDC) kohtumisel.

Enamus sõjaväelastest paigutatakse Libeeria pealinna Monroviasse. Nende peamiseks ülesandeks on kiirendada riigis varustuse ja inimeste liikumist.

Programmi raames õpetatakse Libeerias välja kuni 500 tervishoiutöötajat nädalas.

Pentagoni kohaselt on Libeerias loodud välishaigla. Algatuse kohaselt saadetakse välihaigla tööd korraldama 65 tervishoiutöötajat.

Lisaks luuakse kokku 17 ebola ravikeskust. Igas keskuses on 100 voodikohta.

Lääne-Aafrikas töötab juba enam kui 100 CDC töötajat.

Washingtoni sõnul on programmi eesmärk võidelda juba pea 2400 inimelu nõudnud epideemia vastu.

USA valitsus on siiani kulutanud puhangu piiramiseks 100 miljonit dollarit. Lisaks on plaanis veel kulutada 75 miljonit dollarit ning valitsus on küsinud USA kongressilt veel 88 miljonit dollarit.

Neljapäeval koguneb ÜRO Julgeolekunõukogu Lääne-Aafrika Ebola-epideemia tõttu eriistungile.

Lääne-Aafrika Ebola-puhangu esimene kolle avastati märtsis Guineas. Viirus levis seejärel Libeeriasse, Sierra Leonesse ja Nigeeriasse.

Ebolaviiruse vastu ei ole seni suudetud ravi ega vaktsiini välja töötada. Viirustüvest sõltuvalt sureb 25-90 protsenti haigestunutest. Haigus levib otsekontakti teel vere, väljaheidete ja higi kaudu, aga ka sugulisel teel.

ÜRO andmetel on Ebola-epideemia nõudnud praeguseks 2361 ohvrit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles