Eesti jalgrattatipp jättis kliendid tühjade pihkudega

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitu endise esijalgratturi Janek Tombaku äri on läinud vett vedama.
Mitu endise esijalgratturi Janek Tombaku äri on läinud vett vedama. Foto: Priit Simson

Kunagisest Põltsamaa kraadest Janek Tombakust sai pärast Jaan Kirsipuu lõpetamist Eesti esijalgrattur, ent karjäärile joone alla tõmbamise järel ärisse sukeldunud meest on seni saatnud ebaõnnestumised.

Põhiharidusega Tombakust on jäänud maha firmade surnuaed ja nüüd on vähemalt kümme temalt spordiriideid tellinud klienti kaotanud lootuse saada kätte ettemakstud raha või spordiriided. Kümme inimest lugesin kokku jalgrattasõprade foorumist, tõenäoliselt on neid enamgi. Osa klientidest plaanib Tombaku peale politseisse kaevata.

Tombaku äridesse sukeldudes selgub siiski, et tema makseraskused ei pruugi olla teadlik kelmus, iseasi, kas oli mõistlik võtta ettemaksu ka pärast probleemide süvenemist sel suvel. Tombak ei oska nähtavasti äri ajada, tema Pirita purjespordikeskuses asuva kaupluse Facebooki lehelt vaatavad praegugi vastu lausa meeleheitlikud allahindlused, soov iga hinna eest käivet tekitada. Aga käive pole kasum.

End alates 2012. aastast Eesti Jalgrattaliidu ja Eesti Olümpiakomitee ametlikuks rattariiete partneriks nimetav Tombak tarnis viimati firma Doltcini ratturite rõivaid. Esialgu äri sujus, kuid tänavu tekkisid raskused. Eritellimusel valmistatud ratturirõivaid oodanud ja ettemaksu teinud inimesed said venimisele erinevaid põhjendusi, olgu siis tehase tellimustega ülekoormatus, puhkus või miks mitte ka elektrikatkestus.

Üks klient, kellel õnnestus pärast pikka meilivahetust oma kaup lõpuks kätte saada, pidi nentima, et sellist kaupa ta ei tellinud ja pealekauba oli osa kraamist üldse puudu. Ent Tombak teatas talle alul, et kaup on kohal ja tulgu sellele järele, mispeale klient kogu raha ka ära maksis. Nüüd tahaks kunde hea meelega tagasi 1500 eurot saamata jäänud kauba eest, aga lõpuks loobus Tombak tema meilidele vastamisest.

Mõni sõna Tombakuga seotud firmadest. Ta oli osanik ja juhatuse liige 2007. aastal asutatud OÜs Jartazi Baltic. See firma läks pankrotti. Muide, päris Jartazi toodab samuti spordirõivaid. Tombaku osalusega Randemar Invest likvideeriti koos maksuvõlgadega, firmale Radenmart aga sai osaks sundlõpetamine.

Tombaku riideäriga tegelenud OÜ Janek Tombak.com vahetas nime ja läks tänavu augustis-septembris koos võlgadega nn professionaalse firmade likvideerija kätte. Selle asemel moodustas aga endine esijalgrattur juulis «puhaste paberitega» firma Doltcini CW. Ei ole just kiita äriajalugu.

Klikid ajalehele

Janek Tombak valis probleemide tunnistamise asemel teise tee. Esiteks ütles ta Postimehele, et ajalehe eesmärk on üksnes klikkide saamine. «See, et te tahate sinna klikke saada ja mingit preemiat teenida, ei ole minu probleem,» ütles ta. «Tegelen oma probleemidega ise ja saan nendega hakkama. Kui teil on soov see sinna ajakirjandusse panna, siis palun väga!»

Tombak ei vastanud küsimusele, kas tal on Doltcini tehase ees märkimisväärne võlg, mida ta ei suuda tasuda. «Ma arvan, et pean selle kõne ise ära lõpetama, mul ei ole rohkem midagi lisada,» lausus ta.

Päev varem helistas ta ise Postimehe toimetusse: «Kui te kirjutate minust mingi musta artikli, siis see ei mõju äriliselt hästi,» teatas Tombak. «Kui te tõmbate mind pikali maha, siis olengi pikali maas.» Tombak lubas, et kuu aja jooksul saavad kõik klientide pretensioonid rahuldatud. «Võib-olla mõni päev läheb üle, oktoobri lõpuks on kõik asjad joonde aetud.»

Ühe tundmatuks jääda sooviva allika sõnul võis Tombaku ärile saada saatuslikuks otsus teha mullu Pirita purjespordikeskusesse suurem spordikauplus. Tombak lootis nähtavasti suusahuviliste kulutustele, aga paraku ei tulnud talve.

Jalgrattafännid on enamasti majanduslikult hästi kindlustatud ja mõistlik seltskond, lausus allikas. «Nad hoiavad omavahel kokku ja Eesti on nii väike, et kui sa mingi jama korraldad ja kellelegi võlgu jääd, on pahandust kui palju,» lisas mees.

«Peab olema ülim nahaal, et pärast veel kellelegi otsa vaadata ja endale rusikaga vastu rinda taguda.» Üleeile, pärast Postimehe sukeldumist jalgrattasõprade foorumisse, kirjutas Tombak sinna järgmise sõnumi.

«Lõpuks sattusin ka siia ja annan väga konkreetse vastuse. (Doltcini konto on blokeeritud ja selle alt ma vastata ei saanud). Kõik kes on tellinud kauba minu käest ja teinud ettemaksu, saavad kas tooted või ettemaksu tagasi. Pakun konkreetseks tähtajaks oktoobri lõpp hiljemalt! Mitte kedagi pole olnud plaanis petta ega kuskile ära kaduda. Kui oleks olnud plaanis, siis poleks ma hetkel siin seda kirjutamas... Kui kellegile pakub rõõmu see seis veel keerulisemaks teha, siis võite kirjutada kollases ajakirjanduses jne...»

Üks võlausaldajatest Erik Salur kirjutas Postimehele, et on nõus ootama Tombaku kohustuste täitmist juhul, kui mees on nõus võlatunnistusele alla kirjutama. Sellega peaks Tombak isiklikult kinnitama, et tasub võlgnevuse. Paraku vastas Tombak Salurile, et millelegi alla ei kirjuta. «See näitab veel kord, et reaalselt puudub tal soov isiklikult asjadega tegeleda ning võlausaldajatele võlgnevus tasuda,» lausus Salur.

Saluri sõnul esitasid kaks temaga seotud jalgrattaklubi tellimuse juba tänavu veebruaris-märtsis. «Ettevõttele esitati tellimus ning tarneaega lubas Tombak 6–12 nädalat,» kirjutas Salur.

Ei võta toru

«Ettemaksu küsis firma poole summa ulatuses. Kui eeldatav tarneaeg läbi sai, siis küsimuse peale, kunas riided tulevad, saabus Tombakult vastus, et tehases oli elektrikatkestus ning tarne viibib kaks nädalat. Tegelikult mingit katkestust ei ole ja tehasesse saadetud kirja tulemusena selgus, et Tombak võlgneb tehasele suure summa ning kõik tellimused Eestisse on peatatud. Tänaseni pole riideid saabunud ning ettevõte on vahetanud nime ja juhatuse liikme. Samas tegutseb Janek Tombak edasi uue ettevõtte nime alt ning võtab vastu tellimusi.» Saluri hinnangul on Tombakul võlgu tellijatele vähemalt 10 000 eurot.

Samuti oma jalgrattameeskonna nimel riideid tellinud Indrek Ott lisab, et tegi sajaprotsendilise ettemaksu juba 11. juunil ja tarnetähtajaks oli kaks kuud.

«Kui tähtaeg saabus, ei õnnestunud mul Tombakut enam kätte saada, ta ei vastanud telefonile ega meilile, võimatu oli kontakti saada. Käisin eelmisel nädalal purjespordikeskuses ja seal pole enam poodigi.» Ott on oma vitsad kätte saanud ja tahab lihtsalt inimesi hoiatada.

Sportlane Tombak

•    Janek Tombak alustas jalgrattatreeninguid 12-aastaselt klubi Centrum Põltsamaa osakonnas. Kuus aastat hiljem siirdus ta nagu paljud Eesti ratturid Prantsusmaa amatöörklubisse.

•    1999. aastal sai Tombakust elukutseline, kui ta sõlmis lepingu Cofidise meeskonnaga. Karjääri säravamateks hetkedeks jäid peotäis profivõite, neli Eesti meistri tiitlit ning 10. koht maanteesõidu MMil Hamiltonis. Tombak on läbinud Tour de France’i ja võistelnud kahel olümpial.

•    Pärast 2005. aastat Cofidis lepingut ei pikendanud ning Tombak jätkas pedaalimist väiksemates klubides veel neli hooaega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles