Kohver võib loobuda Eesti riigi palgatud advokaatidest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Polozov ja Mark Feigin, nende vahel trellide taga Eston Kohver. Joonistus.
Nikolai Polozov ja Mark Feigin, nende vahel trellide taga Eston Kohver. Joonistus. Foto: Repro

Venemaal FSB vanglas kinnipeetav Eesti kaitsepolitseinik Eston Kohver võib loobuda Eesti riigi palgatud advokaatidest Mark Feiginist ja Nikolai Polozovist. See aga muudab Eesti ametiisiku kaitsmise veelgi keerukamaks.

«Me ei saa seda veel kommenteerida,» vastas advokaat Mark Feigin eile õhtul Postimehe küsimusele, kas vastab tõele, et Kohver võib Eesti riigi palgatud advokaatidest loobuda.

«Lähtudes advokaadi kohusest kliendi saladust hoida, ei saa me kommenteerida muud, kui et neljapäeval läheme kohtusse,» ütles Feigin.

«Võimalik, et kohus vaatab neljapäeval üle meie taotluse ennistada tähtaeg Kohvri kinnipidamise vaidlustamiseks, mida ei olnud õigel ajal esitatud (Venemaa poolt Kohvrile määratud kaitsja ei teinud seda – toim) pärast esimese astme kohtu, Lefortovo kohtu otsust (Kohver kaheks kuuks aresti määrata – toim).»

Ka välisminister Urmas Paet ei öelnud võimalike arengute kohta Kohvri juhtumis muud, kui et neljapäeval peaks olema kohtuistung. Välisminister tuletas vaid meelde, et Eesti konsuli taotluse kohtuda Kohvriga kolmandat korda üleeile, esmaspäeval, lükkas Vene pool tagasi.

Ka siseminister Hanno Pevkur hoidus kommenteerimast Kohvri käitumist ja olukorda. «Tean, et homme (täna – toim) peaksid advokaadid temaga uuesti kohtuma,» lausus Pevkur.

Täpsemalt selgitamata, ütles Feigin aga Postimehele, et täna, kolmapäeval, advokaadid Kohvriga ei kohtu.

Advokaadid käisid Lefortovo vanglas esmaspäeval ja pärast tunniajalist kohtumist Kohvriga ütles Feigin BNSile, et kaitsepolitseiniku füüsiline seisund on suurepärane, kuid tema vaimset seisundit advokaat ei kommenteerinud.

«Kogu infosse, mis Venemaalt selle juhtumi kohta tuleb, tuleb suhtuda ettevaatlikult, alates sellest, kui Venemaa teatas, et Kohver peeti kinni Venemaal ja kui kiiresti sündmused juba alguses arenesid, kui kiiresti ta kohtusse viidi,» ütles julgeolekuekspert Eerik-Niiles Kross.

«Kui keegi on Talibani poolt kinni võetud ja ta pöördub seal moslemiusku, siis me ju ei heida talle seda ette ja mõistame, miks ta nii käitub,» tõi Kross näiteks.

Krossi sõnul on igal juhul kõige olulisem praegu Kohvrit toetada ning Moskva poolt tulevatest märkidest lähtudes tuleb Venemaale veelgi enam poliitilist survet avaldada. «Advokaadid tuli loomulikult talle Eesti poolt palgata, aga keegi ei arvanud, et ainuüksi nende tegevus võiks viia mehe vabastamiseni Moskva kohtus,» lisas Kross.

Vene eriteenistus röövis Eston Kohvri Eesti-Vene piiri lähistel Eesti poolelt 5. septembri hommikul ja ta viidi sealt Moskvasse, kus teda peetakse kinni FSB Lefortovo vanglas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles