Kas Jukos vol.2? Vene miljardär pandi rahapesukahtluse tõttu koduaresti

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Jevtušenkov
Vladimir Jevtušenkov Foto: Wikipedia

Venemaa prokuratuur teatas eile, et oligarh Vladimir Jevtušenkov pandi rahapesukahtluse tõttu koduaresti.

Vene naftafirmade aktsiatega seostatavate rahapesukahtluste uurijate sõnul võib Jevtušenkovi firma olla sellega seotud, edastab AFP.

Jevtušenkovi juhitavale holding-firmale Sistema kuulub enamik naftafirmast Bashneft.

Venemaa majandusväljaanne Vedomosti teatas selle aasta alguses, et riiklik naftafirma Rosneft on huvitatud Bashnefti ostmisest.

Sistema teatas, et Jevtušenkovi vastu esitatud süüdistus ei pea paika.

Osa Venemaa suurärimehi näeb Jevtušenko juhtumis sarnasust nafatafirma Jukose juhi Mihhail Hodorkovski juhtumiga. Hodorkovski mõisteti maksudest kõrvale hoidmises süüdi ning ta kandis 2003 – 2013 vanglakaristust.  Tema juhtumit peetakse seni Kremli poliitiliseks sammuks mõjuka oligrahi vastu.  

Venemaa ettevõtjate liidu juht Aleksandr Šohin näeb Jevtušenko juhtumis taas sama taktikat.

«Selle puhul on tegemist Jukos vol. 2,» teatas ärimees.

President Vladimir Putini pressiesindaja Dmitri Peskov nimetas Jevtušenko ja Hodorkovski juhtumite võrdlust ebasobivaks ja alusetuks.

USA majandusväljaande Forbes andmetel on Jevtušenkov oma vara suuruselt Venemaal 15. kohal ning ta vara ulatub 5,2 miljardi euroni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles