USA endine välisminister Kissinger: Islamiriik püüab USA põlvili suruda

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henry Kissinger
Henry Kissinger Foto: SCANPIX

USA kunagine välisminister Henry Kissinger on mures sunniitliku äärmusrühmituse Islamiriik vastu käivitada võidava sõja pärast.

Kissinger andis sel teemal intervjuu meediakanalile CNN seoses oma uue raamatu «World Order» (Maailmakord) ilmumisega.

«Islamiriigi eesmärgiks on USA alandamine ja põlvili surumine näitamaks riigi haavatavust ja abitust Lähis-Ida riikide ees. Islamiriik tahab näidata, et USA ei suuda oma kodanikke kaitsta,» selgitas eksvälisminister.

Islamiriik hukkas kaks USA ajakirjanikku – James Foley ja Steven Sotloffi.

Kissingeri nägemuse kohaselt moodustavad Islamiriigi tuumiku Al-Qaedast välja visatud terroristid.

«Tegelikult ei ole vaja tervet maailma, et võidelda umbes 20 000 Al-Qaedast eemale tõugatud fanaatiku vastu,» arvab Kissinger.

Kissingeri sõnul teeb talle enim muret see, et USA on liikumas Islamiriigi vastase tegeliku sõja suunas.

«Pärast 1948. aastat on USA olnud viies sõjas, kuid vaid ühes olime edukad. See oli esimene Pärsia lahe sõda Iraagi vastu,» nentis eksvälisminister.

Henry Kissinger käsitleb oma raamatus «World Order» globaalset harmooniat ja disharmooniat ning seda, milline on maailm 21. sajandil.

Kuidas luua korda olukorras, kus inimkonda ja riike rõhuvad varasema ajaloo jäänused, pidevalt esile kerkivad konfliktid, tehnoloogia pealetung ja ideoloogiline ekstremism.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles