Sotsid piiriäärsete maade müügist: moodustame töörühma

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Vene piir Narvas
Eesti-Vene piir Narvas Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) kuuluvad riigikogu liikmed leppisid täna siseminister Hanno Pevkuriga kokku, et piiriäärsete maade müügi võimaldamist ka neile, kes pole Eesti kodanikud, hakkab arutama loodav töörühm.

Sotsiaaldemokraat Jaak Allik ütles pärast fraktsiooni kohtumist Pevkuri ja kaitsepolitsei peadirektori asetäitja Eerik Heldnaga, et kohtumisel arutati nii Eesti pikaajaliste elanike õigustatud ootusi võrdsele kohtlemisele kinnisvara realiseerimisel kui ka riigi julgeoleku seisukohast vajalikke piiranguid.

Tema sõnul rõhutas SDE fraktsioon, et tegemist ei ole vaenulike välismaalaste, vaid meie enda inimestega. Peamiselt puudutab piirang tema sõnul eakaid inimesi, kes ei saa oma aiamaad müüa.

Alliku kinnitusel lepiti siseministriga kokku, et moodustatakse töörühm, mis peab arvestama võimalikke julgeolekuriske ja leidma lahenduse nende maandamiseks.

Sotsiaaldemokraadid rääkisid maamüügi lubamisest juba koalitsioonikõnelustel, kuid siis ütles Reformierakond kindla «ei», kuna kaitsepolitsei ohuhinnangu järgi oleks selline muudatus oht Eesti julgeolekule. Hiljuti tuli teema taas jutuks võimuliidu eestseisuses, kus sotsid teatasid, et sooviksid toetada parlamendis keskerakondlase Mihhail Stalnuhhini koostatud eelnõu, mis lubaks peaaegu 180 000 Eestis pikaajalise elamisloa alusel elaval inimesel osta Venemaa piiri lähistel 0,2 hektari ulatuses maad.

Varemgi sama ettepanekuga välja tulnud opositsioonilise Keskerakonna fraktsioon andis eelnõu riigikogu menetlusse juuni keskel. Esimesele lugemisele ei ole muudatus seni jõudnud.

Reformierakonna juhatusse kuuluv Pevkur nimetas eelmisel nädalal kohatuks sellist teemat praegu üldse tõstatada. «See on täiesti arusaamatu,» ütles ta. «Võttes arvesse tänast seisu Venemaa piiri peal, on see kohatu. Täna tuleb teha kõik, et muuta piir turvalisemaks, mitte müüa maad Venemaa kodanikele.»

Lubadus säilitada võõrriikide kodanikele piiriäärsete maade omandamise piirangud on sees ka Reformierakonna koostatavas valimisprogrammis.

Reformierakonna peasekretär Martin Kukk kirjutas täna sotsiaalmeedias, et iga veidikese aja tagant ilmuvad kusagilt huvilised, kes soovivad lubada piiriäärsete maade müüki mittekodanikele. «Mõni aeg tagasi soovisid seda IRLi esindajad, lisaks on sellest pidevalt huvitatud olnud keskerakondlane Stalnuhhin ning nüüd on kord taas sotside esindajate käes,» märkis ta ning lisas, et aja surnuks löömiseks võib moodustada igasuguseid töörühmi, kuid erakond piirangute leevendamisega ei nõustu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles