Itaalia ekspeaminister: Šotimaa otsus võib kaasa tuua katastroofi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Need mehed demonstreerivad oma tagumikel kihlveokontorite ennustusi homse referendumi kohta.
Need mehed demonstreerivad oma tagumikel kihlveokontorite ennustusi homse referendumi kohta. Foto: SCANPIX

Kui šotlased peaksid hääletama homsel referendumil Ühendkuningriigist lahku löömise poolt, võib see kaasa tuua katastroofi Euroopa Liidu jaoks, hoiatas Itaalia endine peaminister Enrico Letta.

Enrico Letta.
Enrico Letta. Foto: AFP / Scanpix

Šotimaa iseseisvumine võib suurendada võimalust, et Ühendkuningriik lahkub Euroopa Liidust, muutes ühenduse vaesemaks ja nõrgemaks, ütles möödunud aasta aprillist tänavu veebruarini Itaalia valitsusjuhina töötanud Letta BBC-le.

««Jah» Šotimaal aitab neid, kes soovivad, et Ühendkuningriik 2017. aasta referendumil [EList] välja astuks,» ütles Letta. «Ühendkuningriik on üks ühisturu ja suurte rahvusvaheliste kaubanduslepingute tugisambaid ning on Euroopas nii oluline, et selle (EList lahkumise – toim) tagajärg võib olla Euroopa Liidu tõelise languse algus.»

«Homse referendumi järelmid ja tagajärjed võivad olla väga-väga ohtlikud,» hoiatas endine valitsusjuht.  

Referendum 18. sajandi alguses Inglismaaga ühinenud ja Suurbritannia moodustanud Šotimaa võimaliku taasiseseisvumise üle toimub homme. Referendumil esitatakse «jah/ei» vastusevariantidega küsimus «Kas Šotimaa peaks olema iseseisev riik»?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles