Läti TV: Vene saatkond aitab värvata palgasõdureid Ukrainasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ida-Ukraina separatistid
Ida-Ukraina separatistid Foto: SCANPIX

Venemaa saatkond Riias aitab värvata Läti elanike seast neid, kes soovivad minna Ukrainasse võitlema valitsusvägede vastu, teatas Läti rahvusringhääling pühapäeval.

Rahvusringhäälingu korrespondent Odita Krenberga külastas sel nädalavatusel Venemaaga piirnevat Latgale piirkonda, kus kohtus mitme kohaliku elanikuga, kes kavatsevad Venemaa palgasõduritena Ukrainasse minna. Anonüümseks jääda soovinud elanikud väitsid, et Venemaa saatkond Riias on valmis vajalikud paberid kiiresti korda ajama ning vajadusel vabatahtlikke ka rahaliselt toetama.

Üks meestest kinnitas, et ta on juba vajalikud dokumendid saatkonnale esitanud ning talle öeldi vastuseks, et ta võib soovi korral reisida koheselt Ukrainasse. Samuti väitis end Sergejseks nimetanud mees, et võitlejatele on lubatud 1500 euro suurust tasu.

«Me lihtsalt loobume saatkonnas kodakondsusest ja õigustest, nad annavad sulle piletid ja sa saad Venemaale minna. Nad ütlesid, et nad lihtsalt ootavad, et me tuleks ja ennast kirja paneks,» selgitas läti keeles värbamisprotseduuri teine mees. «Ma olen valmis võitlema ükskõik kus ja ma ei tea, kui kaua mul tuleb seal Venemaal olla, kuid ma tean, et kaitsen oma identiteeti, et olen venelane ja mul on õigus olla venelane,» lisas end Dmitrijseks nimetanud mees.

«Ma tean, et kaitsen oma identiteeti, et olen venelane ja mul on õigus olla venelane.»

Dmitrijse sõnul seisab tema teel aga takistus – varasema kriminaalkaristuse tõttu on tal keelatud riigist lahkuda. «Aga oma sisimas ma tean, et kui ma tahan lahkuda, siis ma lahkun nagunii. Ma elan piiri lähedal ja mul pole mingit probleemi lihtsalt võtta paat ja sõuda Venemaale. Kui Koosmeele Keskus ja Vene parteid jäävad pärast valimisi taas võimust kõrvale, siis mul pole selles riigis enam midagi teha. Miski ei hoia mind siin kinni,» lisas ta.

Venemaa saatkond nimetas taolisi väiteid alusetuteks ning esitas selle kohta diplomaatilise noodi. Saatkond nimetas taolisi väiteid provokatiivseks laimuks. Läti välisministeerium teatas esmaspäeval, et neil puudub info, mis kinnitaks taolisi kuuldusi.

Mitmed kremlimeelsed Läti poliitikud, näiteks vene keelele teise riigikeele staatust nõudva ühenduse Rodnoi Jazõk (emakeel) liider Vladimirs Lindermans ja Lätist Euroopa Parlamenti valitud Tatjana Ždanoka, on avaldanud toetust neile, kes soovivad minna Ukrainasse võitlema valitsusvastaste poolel. Toetushääli on kostunud ka peamiselt Läti venekeelse elanikkonda esindava suurima opositsioonierakonna Koosmeele Keskus esindajatelt.

Läti julgeolekuteenistus (DP) ütles kommentaariks, et nad saavad erinevatest allikatest regulaarselt informatsiooni Läti elanike kohta, kes võivad suunduda Ukrainasse võitlema. DP teatel püüavad nad taolist tegevust ära hoida.

Ühtlasi teatas julgeolekupolitsei kriminaalmenetluse alustamisest kolme Läti elaniku üle, kes kutsusid internetis inimesi üles Ukrainas võitlema. Neist kaks on Läti kodanikud ning üks mittekodanikust Läti elanik.

Kahtlusalused, kelle elamutest leiti läbiotsimise käitus relvi ja laskemoona, teatavad videopostituses, et nad on pärit Latgalest Ludza linnast ning nad võitlevad praegu Donbassis venemeelsete separatistide poolel.

Tegemist on Läti ajaloo esimese terrorismiga seotud kriminaaluurimisega. Süüdimõistmise korral ootab mehi kuni kaheksa aasta pikkune vangistus.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles