EL: Ida-Ukraina omavalitsuse seadus aitab rahule kaasa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paremäärmuslased korraldasid täna Kiievis presidendipalee juures meeleavalduse, kus protesteerisid Donbassi ajutise eriolukorra kehtestamise vastu.
Paremäärmuslased korraldasid täna Kiievis presidendipalee juures meeleavalduse, kus protesteerisid Donbassi ajutise eriolukorra kehtestamise vastu. Foto: SCANPIX

Euroopa Liit ütles kolmapäeval, et Ukraina vastuolulised seadused, mis pakuvad riigi separatistlikule idaosale piiratud omavalitsust ja separatistidele amnestiat, on tähtsaks sammuks konflikti rahumeelse lahendamise suunas

Omavalitsuse ja amnestiaseaduses lepiti kokku 5. septembril Minskis allkirjastatud relvarahus, mis on arvukatest rikkumistest hoolimata seni parim tee viis kuud väldanud konflikti lõpetamiseks.

«Amnestia ja piirkondliku staatuse (seadused) on tähtis samm kestliku poliitilise lahenduse leidmise suunas,» ütles Euroopa Liidu välispoliitika kõneisik Maja Kocijančič.

EL-i välispoliitikajuhi Catherine Ashtoni büroo avaldas lootust, et ka Venemaa ja separatistid peavad Minski kokkuleppest kinni.

«Me ootame Venemaalt ja separatistidelt peatset vastust 12-punktise Minski leppe neid puudutavate punktide täitmise näol,» öeldi avalduses.

Tegemist on relvarahuleppe punktidega, mis käsitlevad «illegaalsete relvarühmituste, sõjavarustuse ja võitlejate ning palgasõdurite Ukrainast väljaviimist, Vene-Ukraina piiri kindlustamist, mida jälgib OSCE».

Venemaa toel sõdivad separatistid on reageerinud Ukraina sammudele kõhklevalt, kuid kinnitavad, et ei loobu võitlusest iseseisvuse nimel.

Ukraina parlament võttis nn eristaatuse seaduse vastu teisipäeval enne EL-iga assotsiatsioonileppe ratifitseerimist.

President Petro Porošenko avaldas lootust, et seadus sillutab tee detsentraliseerimisele, tagades samal ajal «riigi suveräänsuse, territoriaalse terviklikkuse ja iseseisvuse».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles