Ossinovski: valitsus ei ole riigieelarves kokku leppinud

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski
Jevgeni Ossinovski Foto: Kristjan Teedema / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) aseesimees, haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski nimetas arusaamatuks ja kohatuks valitsuse kommunikatsioonibüroo saadetud teateid, justkui oleks valitsuskabinet eile kokku leppinud järgmise aasta riigieelarves, sest tegelikult pole kokkuleppele jõutud.

Eile õhtul teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo, et valitsus jõudis kabinetinõupidamisel kokkuleppele 8,5 miljardi suuruses riigieelarves. Täna saadetud uues teates loetleti üles eelarvega plaanitavad suuremad muudatused, millega muu hulgas kasvab avaliku sektori asutuste palgafond, suureneb pension ja lapsetoetus.

Ossinovski ütles Postimehele, et tal on raske kommenteerida valitsuse kommunikatsioonibüroo teateid, sest mitmed olulised teemad on alles lahtised ja valitsuse heakskiitu pole riigieelarve eelnõu saanud. «Eilsel kabinetinõupidamisel jõuti üsna kaugele, aga päris lõpuni ei ole jõutud,» ütles ta ja lisas, et jutt käib mitmetest kinnisvaraobjektidest ja «muudest sisulistest eelarveotsustest».

Tema sõnul võiks riigieelarvet teha riigimehelikult, sealhulgas ka selles osas, et kõik riigieelarve sfäärid oleksid omavahel võrreldavad. «Praeguses olukorras on mõistetav, et rõhk on rohkem julgeolekuküsimustel, aga muus osas võiks käituda riigimehelikult,» lausus Ossinovski, kelle sõnul tuleks omavahel käituda ka lugupidavalt. «Selles mõttes on üsna arusaamatu, et tehakse pressiteateid sellest, et eelarve on kokku pandud, olukorras, kus eelarve tegelikult kokku pandud ei ole.»

Ossinovski märkis, et kuigi arutelu all olevad summad pole suured, on lisaraha vajavad valdkonnad olulised. «See on nüüd ka koht, kus valitsusel peaks olema natuke pikemat visiooni, et neid otsuseid tasakaalukalt teha. Kui küsida, kui suur ots on lahtine, siis rahalises mahus see lahtine ots ei ole väga suur. Teisest küljest mitte midagi pole kokku lepitud, enne kui kõik on kokku lepitud,» ütles ta.

Küsimusele, millal valitsus eelarvearutelu jätkab, vastas Ossinovski, et ei tea, mis plaan peaministril tulevasteks päevadeks on. «Ma hea meelega ootan tema mõtteid selles osas,» lisas ta.

Senise info kohaselt peaks SDE ja Reformierakonna valitsus tuleva aasta riigieelarve eelnõu riigikogule üle andma järgmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles