Šotimaa elanikud otsustavad täna oma tuleviku üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Šotimaa elanikud otsustavad tänasel rahvahääletusel, kas nad tahavad elada iseseisvas riigis või jääda Ühendkuningriigi osaks.

Valimisjaoskond Edinburghis.
Valimisjaoskond Edinburghis. Foto: LESLEY MARTIN/AFP

Viimased küsitlused näitasid, et otsuse langetanutest 52 protsenti tahab jääda osaks Ühendkuningriigist ja 48 protsenti saada iseseisvaks. Endiselt ei ole aga otsust langetanud ligi kaheksa protsenti hääleõiguslikest Šotimaa elanikest.

Valijaks on registreeritud ligi 4,3 miljonit inimest, mis moodustab umbes 97 protsenti Šotimaa täiskasvanud elanikkonnast. Seejuures on õigus Šotimaa tuleviku üle otsustada esmakordselt ka inimestel, kellel vanust vähemalt 16 eluaastat.

Valijatest moodustunud saba Portobellos.
Valijatest moodustunud saba Portobellos. Foto: PAUL HACKETT/REUTERS

Lisaks vanusele peavad hääleõiguslikud inimesed olema teovõimelised, neil peab olema Ühendkuningriigi või mõne teise ELi riigi kodakondsus. Samuti saavad hääletada kõik Rahvaste Ühenduse riikide liikmed, kellel on elamisluba või kellel on resideerimisõigus ka loata. Samuti osalevad Šotimaal valijateks registreeritud isikud, kes resideerivad relvajõudude või riigi teenistuses välisriigis.

Valimisjaoskonnad on avatud kella 7–22 kohaliku aja järgi (Eesti aja järgi kella 9-00). Juhul kui jaoskonna sulgemise ajal on seal veel inimesi, kes pole veel hääletada saanud, lastakse neil seda teha. Kõik hääled peaksid loetud olema homme kell 6 hommikul kohaliku aja järgi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles