Komorowski: tõde Katõni massimõrva kohta on iseseisva Poola alus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bronisław Komorowski.
Bronisław Komorowski. Foto: SCANPIX

Tõde Teise maailmasõja ajal sooritatud Katõni massimõrva kohta on iseseisva Poola aluseks, ütles president Bronisław Komorowski täna Nõukogude Liidu invasiooni 75. aastapäeval.

Katõni muuseumi tulevases asukohas Varssavis peetud tseremoonial avati massimõrva ohvrite mälestustahvel.

Katõni ning kõige sellega seonduva paljastamine väljendaks Poola iseseisvuse triumfi, ütles Komorowski. Katõn on «teadmistele ning traditsioonidele tugineva Poola identiteedi loomiseks hädavajalik kogemus», lisas riigipea.

1940. aastal aprillis-mais lasi Nõukogude Liidu eriteenistus NKVD Smolenski lähedal ja Kalininis ning Ukrainas Harkivis ja mujal diktaator Jossif Stalini käsul maha ligi 22 000 poolakat, ohvrite hulgas oli palju kõrgeid sõjaväelasi.

Novembris 2010. aastal võttis Vene riigiduuma vastu pretsedenditu deklaratsiooni, tunnistades, et Stalin andis käsu selleks kuriteoks, milles nõukogude võimud kuni 1990. aastateni süüdistasid Natsi-Saksamaad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles