Valitsus annab Eesti piiri väljaehitamiseks lisaraha

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti-Vene piir Setumaal Võmmorski lähedal.
Eesti-Vene piir Setumaal Võmmorski lähedal. Foto: Oliver Matkur

Peaminister Taavi Rõivase sõnul annab valitsus lisaraha, et korralikult välja ehitada Eesti piir, samuti tuleb tema sõnul piirile paigutada senisest enam tehnilise vaatluse seadmeid.

Rõivas nimetas täna valitsuse pressikonverentsil üllatavaks, et vajadusest hakata piiri maha märkima kirjutas eile Postimehe arvamusportaalis mitu aastat siseministrina töötanud Ken-Marti Vaher, ja küsis, mida ta ise selleks ministrina on teinud.

«Igal juhul me märgime piiri maha, meil on selleks planeeritud eelarvesse ka täiendavad eraldised,» ütles Rõivas ning lisas, et tööd on osaliselt võimalik alustada juba sel aastal. «Lähen ka ise teisipäeval Eesti piiriga tutvuma.»

Lisaks piiri mahamärkimisele on Rõivase sõnul otsustatud rajada Piusale kaasaegne kordon, et parandada igapäevaselt piiril töötavate inimeste töötingimusi.

Kaitseminister Sven Mikseri sõnul on küsimus selles, miks on pika aja jooksul piiri väljaehitamisse sedavõrd vähe panustatud. Üheks ettekäändeks on tema sõnul toodud piirilepingu puudumine Venemaaga, kuid see ei saa ministri kinnitusel olla vabandus, sest vastasel juhul antakse Venemaale täiendav ajend, et piirilepete jõustamise protsessiga venitada või sellest üldse loobuda.

«Eesti piir peab olema reaalselt välja ehitatud ja valvatud ning vajadusel, kui toimub korrektsioone, tuleb need täiendavalt piiril üle vaadata,» ütles ta. «Kuni piirilepingut pole, ei saa see olla õigustus, et jätta sedavõrd oluline asi tegemata.»

Nii Mikser kui Rõivas rõhutasid samas, et piiriturvalisuse suurendamine ei ole otseselt seotud piiri lähistel septembri algul FSB poolt röövitud kaitsepolitseiniku Eston Kohvri juhtumiga, sest teabehankeoperatsiooni ajaks oli kaitsepolitsei ning politsei- ja piirivalveameti kokkuleppel konkreetses lõigus piiri valvamine peatatud.

Piiriturvalisuse teema oli üleeile kõne all ka riigikaitse nõukogus, mis leidis, et piiri valvamisse ja kaitsmisse tuleb suunata täiendavaid investeeringuid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles