Ministrid vaidlesid eelarveteadete üle ka valitsuse pressikonverentsil

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Mikser ja Taavi Rõivas.
Sven Mikser ja Taavi Rõivas. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) ja Reformierakonna ministrid jätkasid ka valitsuse pressikonverentsil juba eile haridus- ja teadusministri Jevgeni Ossinovski kriitikast alguse saanud ja ETV otsesaates «Foorum» jätkunud vaidlust küsimuse üle, kas on korrektne teatada tuleva aasta riigieelarve kokkuleppimisest, kui lõplikud otsused on valitsusel tegemata.

Reformierakonna esimees, peaminister Taavi Rõivas ütles täna pressikonverentsil, et valitsuskabineti protokollitud otsusega on riigieelarve sisu kokku lepitud, ehkki eelnõu teksti kiidab valitsus tõesti heaks järgmisel teisipäeval.

«Mis puudutab valitsuse kommunikatsioonibüroo poolt välja saadetud pressiteadet, siis kõik faktid seal olid õiged ja ma mingil juhul ei nõustu haridus- ja teadusministriga, et valitsuse kommunikatsioonibüroo peaks hoidma eelarvemenetluse käigus tehtud otsuseid Eesti avalikkuse eest saladuses,» lausus ta.

Tema sõnul on ka varasemate riigieelarvete kokkupaneku käigus antud avalikkusele teada, millistele kokkulepetele valitsuskabinet on jõudnud. «See ei tähenda, et välja saab öelda asju ainult siis, kui ka viimane punkt ja koma on paigas. Saab ka varem välja öelda ja ma ei pea põhimõtteliselt õigeks, et ministrid kritiseerivad seda, mismoodi välja öeldakse eelarveprotsessi käigus asju. Meil on siin väga selgelt erimeelsus ja küllap me räägime sellest haridus- ja teadusministriga,» ütles Rõivas.

Ma ei pea põhimõtteliselt õigeks, et ministrid kritiseerivad seda, mismoodi välja öeldakse eelarveprotsessi käigus asju.

SDE esimees, kaitseminister Sven Mikser märkis, et kuigi valitsus langetab otsuseid konsensusega, ei tähenda see, et ministritel peaks olema konsensuslik arusaam sellest, kas üht või teist teadet väljastades on käitutud poliitiliselt korrektselt.

Mikseri sõnul puudutab Ossinovski kriitika eelkõige valitsuse otsustusprotsessi ja sellega võib nõustuda. «Isegi kui jalgpalliväljakul on 89 minutit tehtud tublit tööd, ei ole mõttekas pressiteadet lõpptulemusega saata välja minut enne lõpuvile kõlamist, sest vaatamata sellele, et 90 protsenti ja enamgi tööst on tehtud, on vaja see lõplikult ka ära vormistada,» ütles ta.

Samas avaldas Mikser veendumust, et riigieelarve eelnõus saavad viimasedki komad ja punktid õigeks ajaks kirja, valitsus langetab järgmisel teisipäeval oma otsused ning eelnõu antakse seejärel riigikogu menetlusse.

Vaidluse ajendas valitsuse kommunikatsioonibüroo üleeile saadetud teade, mille kohaselt jõudis valitsus 8,5 miljardi suuruses riigieelarves kokkuleppele. Eile saadetud järgmises teates loetleti üles eelarvega plaanitavad suuremad muudatused, millega muu hulgas kasvab avaliku sektori asutuste palgafond, suureneb pension ja lapsetoetus.

SDE aseesimees, haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski ütles eile õhtul Postimehele, et selliste pressiteadete tegemine on arusaamatu, sest mitmed olulised teemad on alles lahtised ja valitsuse heakskiitu pole riigieelarve eelnõu saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles