Rohelised lahkusid Soome valitsusest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ville Niinistö
Ville Niinistö Foto: Toomas Huik

Soome valitsuskoalitsioon vähenes täna ühe erakonna võrra, kui Roheline Liit otsustas Alexander Stubbi valitsusest lahkuda.

Nüüdsest kuuluvad valitsusse Koonderakond, sotsiaaldemokraadid, kristlikud demokraadid ja Rootsi Rahvapartei, millele kuulub parlamendis napp enamus ehk 102. Opositsiooni ridadesse kuulub 98 saadikut. Hääleõiguslikke on aga 101, sest spiiker Eero Heinäluoma (sotsiaaldemokraat) hääletada ei saa.   

Roheliste liider Ville Niinistö, kes praeguses valitsuses oli keskkonnaminister, teatas koalitsioonist lahkumisest pärast valitsuse istungit.  

Valitsus kiitis Fennovoima taotluse uue tuumajaama ehitamiseks heaks häältega 10:7.

«Meel on raske ja olen pettunud, sest hääletus läks nagu läks ja meie vastuargumente Fennovoimale tuumajaamaloa küsimuses ei arvestatud. Meie, rohelised, oleks tahtnud valitsusse jääda. Oleme palju korda saatnud,» rääkis Niinistö.  

Roheline Liit teatas juba esmaspäeval, et lahkub valitsusest, kui osaliselt Rosatomile kuuluv Fennovoima saab loa uue tuumajaama ehitamiseks. Niinistö rõhutas, et Fennovoima ühishange Vene firmaga on erakordselt halb mõte ja suurendab Soome energiasõltuvust Venemaast.  

Rohelistel oli valitsuses lisaks Niinistöle ka arenguminister Pekka Haavisto.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles