Ukraina sõjasläng: koloraadod, putinoidid ja maidanuudid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Me usume sinusse,» kirjutas see meeleavaldaja 13. septembris Mariupolis toimunud ukrainlaste meeleavaldusel lipule.
«Me usume sinusse,» kirjutas see meeleavaldaja 13. septembris Mariupolis toimunud ukrainlaste meeleavaldusel lipule. Foto: SCANPIX

Ukraina sõda käib ka sõnavaras, märgib Raadio Vaba Euroopa oma veebilehel. Siinkohal on ära toodud nende väike sõnastik tuntuimatest sõjasõnadest.

banderovtsõ, banderlogi
Otseselt tähendab Teise maailmasõja ajal Ukraina rahvuslasi juhtinud Stepan Bandera järgijaid. Venemeelsete jaoks sünonüüm natsile või neonatsile, sest 1959. aastal tõenäoliselt KGB töötajate poolt mõrvatud Bandera tegi Ukraina iseseisvuse nimel koostööd natsi-Saksamaaga.

Foto: SCANPIX

vatnik
Otseselt tähendab puhvaikat või vatijopet. Viimasel ajal on muutunud pimeda ja rumala vene patriotismi sümboliks ning tähistab inimest, keda iseloomustab kõige Ameerikaga seotu vihkamine, ohter alkoholi pruukimine ning vankumatu usk, et vene rahvas on maailma õilsaim.

ukrõ, ukropõ
Pahatahtlik sõna ukrainlaste kohta, kasutatakse ka sõna «ukrop», mis tähendab tilli.

valenki
Otsetähendus on «vildid», kuid praeguses kontekstis kasutatakse terminit rumalate ja naiivsete venemeelsete kirjeldamiseks.

maidanutõ
Venemeelsete pahatahtlik termin Ukraina-meelsete kohta, mida võiks tõlkida ka kui «Maidani-hullud» või «maidanuudid».

putinoid
Vene presidendi Vladimir Putini fänn.

Foto: SCANPIX

pravoseki
Viitab ülirahvuslikule Paremsektori grupile. Samas sisaldab «sek» ka venekeelset pahatahtlikku viidet homoseksuaalidele.

koloradõ
Eesti keeli «koloraadod». Viitab hämmastavale värvisarnasusele koloraado mardika ehk kartulimardika ning Georgi lindi vahel. Varasemas Nõukogude kultuuris peeti Koloraado mardikaid ka CIA vandenõuks Nõukogude põllumajanduse vastu.
 

Foto: SCANPIX

junta
Nii nimetavad paljud venemeelsed, sealhulgas ajakirjanikud, Ukraina seaduslikku valitsust.

La-la la-la la-la
Viitega Ukraina jalgpallifännide laulule «Putin huilo» väljendatakse oma antipaatiat Vene presidendi vastu.

 
 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles