Riigikogu otsustab kooseluseaduse vastuvõtmise oktoobris

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Parlamendi õiguskomisjoni otsuse kohaselt tuleb 40 saadiku algatatud ja palju vaidlusi tekitanud kooseluseaduse eelnõu riigikogus teisele lugemisele ja ilmselt ka lõpphääletusele oktoobri alguses, seejuures ei ole seaduse vastuvõtmiseks enam vaja riigikogu koosseisu enamuse toetust ehk vähemalt 51 häält.

Õiguskomisjoni ettepaneku kohaselt tuleb eelnõu suures saalis taas arutlusele 7. oktoobril ning kui selle teine lugemine lõpetatakse, toimub kaks päeva hiljem selle lõpphääletus. Teise lugemise lõpetamise poolt oli komisjonis viis, vastu aga neli riigikogu liiget.

Sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks teatas täna, et soovib korraldada riigikogu suure saali arutelude ajal ehk 7. ja 9. oktoobril Toompea lossi ees meeleavalduse, et avaldada eelnõule vastuseisu.

Kui algselt vajanuks eelnõu vastuvõtmiseks vähemalt 51 saadiku toetust, siis komisjonis täna otsustatud muudatuse kohaselt see enam nii ei ole. Nüüd piisab kooseluseaduse vastuvõtmiseks sellest, kui eelnõu poolt hääletab rohkem saadikuid kui selle vastu.

Õiguskomisjoni esimees, sotsiaaldemokraat Neeme Suur ütles Postimehele, et eelnõu algtekstis olid sees ka kohtumenetluse normid, mis aga nüüd võeti eelnõust välja. Suur põhjendas otsust vajadusega tagada õigusselgus.

«Üldine põhimõte on see, et kohtumenetlusnormid peaksid olema vastavates konstitutsioonilistes seadustes, mitte lihtseadustes. See on üldine õigusloome põhimõte, millele toetudes sellised ettepanekud tehti ja need ka komisjonis toetust leidsid,» ütles Suur. «Lähtuti selle juures eelkõige ja ainult sellest, et oleks tagatud õigusselgus.»

Kokku arutas ja hääletas komisjon täna 23 eelnõule esitatud muudatusettepanekut. Muu hulgas leidis toetust ettepanek lisada eelnõusse viide registreeritud elukaaslaste perekonnale.

Suure sõnul on kritiseeritud, et eelnõu algses tekstis olid küll kirja pandud registreeritud elukaaslaste omavahelised õigussuhted, kuid polnud viidatud nende juures elavatele võimalikele teistele perekonnaliikmetele ehk lastele. «Viisime eelnõusse sisse parandused, mis annavad kaitset ja laiendavad ülalpidamiskohustust ka registreeritud elukaaslaste perekonna teistele liikmetele,» ütles ta.

Samuti leidis tema sõnul toetust muudatus, mille järgi saab registreeritud elukaaslane kooselulepingu sõlmimise järel lapsendada ainult teise elukaaslase bioloogilist last.

Õiguskomisjon hääletas ka reformierakondlaste Väino Linde ja Igor Gräzini ettepanekuid, mis oleksid välistanud samasooliste inimeste kooselu registreerimise ehk lubanud kooselulepingut sõlmida vaid mehe ja naise vahel. Seda komisjon aga ei toetanud: muudatuste poolt hääletas neli ja vastu viis riigikogu saadikut.

Kui algatajad soovisid kooseluseaduse vastuvõtmise korral jõustada juba järgmise aasta alguses, siis õiguskomisjonis tehtud muudatuse kohaselt lükkub see aasta hilisemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles