Ansip astub europarlamendi ette 6. oktoobril

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Ansip
Andrus Ansip Foto: Tairo Lutter

Euroopa Komisjoni asepresidendi kandidaadiks ühtse digitaalturu valdkonnas esitatud Andrus Ansip annab Euroopa Parlamendi saadikutele aru 6. oktoobril.

Samal päeval tõestab parlamendile oma kompetentsi ka Läti ekspeaminister Valdis Dombrovskis, kes on esitatud euro ja sotsiaalse dialoogi eest vastutava Euroopa Komisjoni asepresidendi ametikohale. Lisaks neile ka sloveenlane Alenka Bratušek, kes on esitatud asepresidendi kandidaadiks energialiidu valdkonnas ning välispoliitika kõrge esindaja kandidaadiks nimetatud itaallane Federica Mogherini, kes asuks uues komisjonis samuti täitma asepresidendi kohta.

Jean-Claude Junckeri moodustatava Euroopa Komisjoni kõik 27 volinikukandidaati peavad astuma parlamendi ette. Kuna komisjon vajab tervikuna parlamendi toetust, võib juhtuda, et osa volinikukandidaate tuleb parlamendi vastuseisu tõttu välja vahetada, sest vastasel korral võib see osutuda komistuskiviks kogu komisjonile.

Seda, et parlamendi heakskiit uutele volinikele pole alati kindel ning küsitluse käigus võidakse kellegi kapist välja tõmmata ebameeldivad luukered, tõestas näiteks ka eelmine ristküsitlus, kui parlament sundis Bulgaariat tagasi võtma oma esialgse volinikukandidaadi, viidates tema kahtlastele pereäridele.

Parlamendi heakskiit uutele volinikele pole alati kindel ning küsitluse käigus võidakse kellegi kapist välja tõmmata ebameeldivad luukered.

Pärast seda kui portfellile esitati uus kandidaat, pälvis Barroso valitsuskabinet parlamendi heakskiidu, misjärel kinnitas selle ametisse ka ELi liikmesriikide valitsuste huve esindav Euroopa Liidu Nõukogu.  

Arvatakse, et tänavu võib parlamendis probleeme tekkida hispaanlasest kliima ja energia valdkonna volinikukandidaadil Miguel Arias Cañetel. Euroopa Parlamendi saadikud on 64-aastast Cañetet juba üles kutsunud loobuma oma aktsiatest kahes naftafirmas, samuti on talle ette heidetud seksistlikke märkusi.

Lisaks Cañetele peetakse võimalikuks põrujaks ka praegu Sloveenia peaministri kohusetäitja tööülesandeid täitvat Bratušeki, kellest ringleb internetis video, kus ta laulab kommunismiaegset tuntud laulukest «Bandiera Rossa», mis ülistab punalippu.

Volinikekandidaatide «ülekuulamised» algavad 29. septembril ning viimased kandidaadid astuvad europarlamendi ette 7. oktoobril, samas on parlamendil õigus kandidaate uuesti välja kutsuda.

Hääletus kogu komisjoni sobivuse üle peaks parlamendis toimuma 22. oktoobril. Kui parlament uue komisjoni koosseisu heaks kiidab, saab see tööd alustada 1. novembril.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles