Leedu kõrge sõjaväelane: Venemaa võiks Vilniuse paari tunniga võtta

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõjaline õppus Venemaal
Sõjaline õppus Venemaal Foto: SCANPIX

Leedu relvajõudude Vilniuse haru juhataja major Albertas Daugirdase sõnul suudaksid Vene väed Vilniuse mõne päevaga vallutada nagu Vene president Vladimir Putin väidetavalt ähvardas.

Daugirdas ütles, et Leedu pealinn on kaitseta ning Vene väed võiksid rünnata õhust või maalt ja okupeerida Vilniuse vaid mõne tunniga, vahendas 15min.lt.

Tema hinnangul suudaksid Leedu eriväelased väiksema rünnaku peatada, kuid kui Venemaa peaks ründama nii maalt kui õhust, siis ei suudaks Leedu väed seda takistada.

Venemaa saaks korraldada maarünnaku Valgevenest või õhurünnaku Kaliningradist. Daugirdase sõnul parandaks Leedu julgeolekut ka väikse NATO sõdurite rühma kohalolek, kuid nad saaksid aidata vaid kaitsmise algfaasis.

Saksa väljaanne Süddeutsche Zeitung viitas allikatele ELi välisteenistuses, kelle teatel rääkis Ukraina president Petro Porošenko Euroopa Komisjoni presidendile José Manuel Barrosole Putini ähvardusest. Putin olla Porošenkole öelnud: «Kui ma tahaksin, siis võiksid Vene väed olla kahe päeva jooksul mitte ainult Kiievis, vaid ka Riias, Vilniuses, Tallinnas, Varssavis või Bukarestis.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles