Kross: Kohvri juhtumit tuleks vaadata pantvangiolukorrana

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eerik-Niiles Kross.
Eerik-Niiles Kross. Foto: Andres Haabu

Julgeolekuekspert Eerik-Niiles Kross ütles, et Venemaal spioneerimiskahtlustusega kinnipeetud kaitsepolitseiniku Eston Kohvri juhtumit tuleks vaadata pantvangiolukorrana, sest ei ole mõtet arvata, et tema üle algaks tsiviliseeritud kohtupidamine või -menetlus.

Kross rääkis ETV saates «Ringvaade», et Eestis ei ole täpselt teada, mis praegu Kohvriga toimub ja kuidas teda mõjutatakse, kuid on selge, et talle mõju avaldatakse, Moskvast tulevates sõnumites tegelikku olukorda või tõde näha oleks Krossi hinnangul ohtlik tee, vahendas ERR Uudised.

«Kogu olukorda tuleks minu arvates vaadata kui ühte pantvangisituatsiooni, me teeme paratamatult arusaadava vea, et käsitleme olukorda nii, et üks riik on vangistanud, vahistanud, arreteerinud, kohtu alla andnud Eesti kodaniku ja siis temaga toimetatakse seal ja et see on kuidagi tsiviliseeritud kontekst. Tegelikult, kui vaadata seda, mida FSB on viimastel aastatel teinud, mitte Eestis, aga eriti Vene dissidentide suhtes, ka Ukrainas, siis arvata, et see on üks tsiviliseeritud kohtupidamine või -menetlus, mis käib mingite reeglite järgi, ei ole mingit mõtet,» selgitas Kross.

«Kui me vaatame sellele asjale peale kui pantvangisituatsioonile, siis tegelikult mõistame ja suudame hinnata seda asja oluliselt adekvaatsemalt,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles