Igor Taro Ukraina päevik: 18.09

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: mediarnbo.org

Ida-Ukraina alasid okupeerivad vene väed jätkasid rünnakuoperatsioone Donetski lennuväljale, Donetski-Horlivka suunal, Debaltseve ümbruses ja Luganskist põhjas. Ukrainlased aktiivset vastutegevust läbi ei vii, viidates kohustusele pidada relvarahu, mida teine pool siiski ei tunnista.

Donetski lennuväli püsib ukrainlaste valduses, kuna sealne maa-aluste käikude ja punkrite võrgustik võimaldab pakkuda isikkoosseisule varjet pidevate suurtüki-, miinipilduja- ja raketitule eest. Osad ukraina eksperdid kritiseerivad terrorismivastse operatsiooni (ATO) staabi otsust lennuvälja hoida. Väidetavalt püsib oht, et maandumisraja ülevõtmisel ilmuksid sinna tähistamata lahinglennukid «Novorossija õhujõudude» koosseisus, mida juhiksid vene sõjaväe piloodid.

Ukraina piiri lähistel on selletaolisi lennukeid juba märgatud. Luganski lennuväljalt lahkudes lasid ukrainlased sealse maandumisraja õhku – teoreetiliselt saaksid nad sarnaselt toimida ka Donetski lennuväljaga. Kui lähiajal poleks kavatsust linnalahingut pidada, pole ka lennuvälja hoidmisel suurt mõtet.

Ukraina vägede probleem hetkel on mitmete ebasoodsate positsioonide hoidmine, kus Vene armeel ja separatistidel on suur kiusatus «õgvendada rindejoont». Põhimõtteliselt on nad seda ka pidevalt üritanud. Debaltseve lähistele on venelased jõudnud 5-10 kilomeetri kaugusele mõnel suunal. Sealjuures, ukrainlastel manöövriks võimalust pole, kuna peetakse kinni mingist müütilisest vaherahust, mida toetab Putin, järgib Porošenko ning näeb toimimas Olland, kellel on endiselt Mistralid soolas.

Võimalik ka asja ideoloogiline külg – etnilised venelased pole väidetavalt eriti võitlushimulised ja ukrainlaste vastu sõdivad parema meelega pilusilmsed ja tumedamat verd sõdurid. Selline rahvaste sõpruse värk.

Venelased on tugevdanud grupeeringut Luganski kandis. Štšastja elektrijaam sai neil eile tabamuse, umbes miljon inimest jäi elektrita. Tegu on nimelt Ukraina armee valduses oleva asulaga, nii et selge, kellelt see mürsk tuli. Üldse ei tee venelased ukrainlaste kontrolli all olevate asulate pommitamisest probleemi. See olukord meenutab mõneti ka juunikuist vaherahu, kus ukrainlased samamoodi kontrollpunktides ja positsioonidel passisid ning terroristid muudkui nende pihta tuld avasid.

Vene vägede liikumine üle Ukraina piiri võib tähendada üksuste rotatsiooni. Seal on mitmeid põhjuseid – lahinguvõime taastamine kindlasti, kui surmasaanuid on palju. Võimalik ka asja ideoloogiline külg – etnilised venelased pole väidetavalt eriti võitlushimulised ja ukrainlaste vastu sõdivad parema meelega pilusilmsed ja tumedamat verd sõdurid. Selline rahvaste sõpruse värk.

Terroristidel käivad mingisugused omavahelised arveteklaarimised. Kunagi Donetskisse toodud Transnistria KGB endine (ja tagaotsitav) juht Antjufejev olevat üritanud korraldada mingeid pöördeid. Nüüd on ta ise sattunud ebasoosingusse. Öösel arreteerisid Bezleri inimesed ühe kindrali, kes olla olevat määratud «Novorossija armee» ülemjuhatajaks.

Seal on suured tülid Putini saadetud humanitaarabi, riisutud vara ja võimu ümberjagamisel. Muudkui «natsionaliseeritakse», «rekvireeritakse» ja «konfiskeeritakse» kõike – alates sõiduautodest kuni tervete kaevandusteni. Meenutab vägisi bolševike käitumist 1917. aastal.

Vene armee loob samas nende relvastatud jorsside kaitseks õhutõrjesüsteemi – kohale on toodud mobiilseid radarijaamu ja tõenäoliselt ka eri ulatusega õhutõrjekomplekse. Nii kaitsevad venelased oma üksusi ja võimalik, et valmistuvad seal piirkonnas ikka pikemaks ajaks end sisse seadma.

Paari tunni eest tuli teade, et Štšastja piirkonda saabus ukrainlastele abivägi hästi varustatud võitlejate ja suure hulga korraliku soomustehnikaga. Täna neutraliseerisid Ukraina armee üksused enda kontrollitaval alal Severodonetski kandis ühe terrorijõugu laagri. Tõenäoliselt pole kohalikel elanikel enam soovi separatismi mängida ning koloraadolindikestega kodanikud antakse koheselt võimudele üles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles