Valitsus toetas Ida-Virumaale sisekaitseakadeemia praktikabaasi loomist

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Tatar / Postimees

Valitsuskabinet toetas eile õhtul siseminister Hanno Pevkuri ettepanekut luua Ida-Virumaale sisekaitseakadeemia praktikabaas, kus hakkab aastaringselt korda tagama, piiri valvama, tolli- või päästetööd tegema ning vangivalvuri praktikat sooritama kuni 100 noort.

Pevkuri hinnangul on tegu ainuvõimaliku lahendusega, sest kogu sisekaitseakadeemia viimine Ida-Virumaale pole mõistlik. Praktikabaasi loomine suurendab tema sõnul riigi jõustruktuuride kohalolu maakonnas ja aitab muuta piirkonda turvalisemaks, teatas siseministeerium.

«Küsimus pole ainult rahas. Olukorras, kus meil on head õppebaasid nii Murastes kui Väike-Maarjas ja Tallinnas asuva peamaja kordategemine käegakatsutav, ei ole mõistlik kogu sisekaitseakadeemia kolimine Ida-Virumaale,» ütles Pevkur ja lisas, et ei näe võimalust Väike-Maarja või Muraste õppekompleksi kaotada.

Ministeeriumi teatel tuleb praktikabaasi edukaks toimimiseks renoveerida Narvas nelja objekti hulgast välja valitav ühiselamuhoone, mida saavad lisaks sisekaitseakadeemia kadettidele edaspidi kasutada ka politseinikud, piirivalvurid, tolliametnikud ja vajadusel päästjad. Samuti on ühiselamukohtadest huvitatud Tartu Ülikooli Narva kolledž.

Pevkur ütles Postimehele, et majutusüksuse renoveerimisega saab loodetavasti peale hakata järgmisel aastal. «Selle vahendid me püüame leida juba järgmisel aastal avanevatest eurovahenditest,» ütles ta ning märkis, et lisaks tuleb välja koolitada ja Ida-Virumaale suunata praktikajuhendajad.

Opositsioonilisse IRLi kuuluv Siim Kiisler nimetas valitsuse otsust luua Ida-Virumaale praktikabaas aga hambutuks asendustegevuseks. Tema sõnul on kõlav nimi antud ühiselamu tubade remondile.

«Kõrgharidusele ette nähtud raha läheb planeeritud Ida-Virumaa asemel hoopis Tallinna. Eesmärki suurendada tunnetatavalt riigi kohalolu ja turvalisust Ida-Virumaal ühe ühiselamu renoveerimine ei täida,» lausus Kiisler ning pidas kummaliseks, et Reformierakond on loobunud oma 2011. aasta programmilisest lubadusest viia sisekaitseakadeemia Ida-Virumaale. «Näib, et Reformierakond pelgab Ida-Virumaad veel enam kui haldusreformi.»

Riigikogu arutas sisekaitseakadeemia võimalikku Ida-Virumaale viimist IRLi algatusel eile, kuid otsustas mitte teha valitsusele kolimiseks ettepanekut. Ettepaneku tegemise poolt hääletas 29 Isamaa ja Res Publica Liidu, Keskerakonna ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna saadikut ning vastu oli üks riigikogu liige, reformierakondlane Tiina Lokk-Tramberg. Suurem osa riigikogu liikmeid hääletusel ei osalenud. Vastuvõtmiseks vajanuks eelnõu vähemalt 51 saadiku toetust.

Reformierakonnaga koos võimuliitu kuuluva Sotsiaaldemokraatliku Erakonna liige Jaak Allik ütles riigikogus, et sotsiaaldemokraadid peavad sisekaitseakadeemia viimist Ida-Virumaale nii regionaalpoliitilistest kui julgeolekupoliitilistest kaalutlustest lähtuvalt vajalikuks. Samas ei annaks valitsuse poole pöördumine tema sõnul praegu tulemust.

«Kui peaministri erakond, kuhu kuuluvad ka rahandusminister ja siseminister, on akadeemia Ida-Virumaale viimise vastu, siis seda sinna ka ei viida. Sisuliselt tuleb aga lõpuks ikkagi langetada vastutustundeline poliitiline otsus ning lahenduse sellele olukorrale, kus kolm erakonda, nagu me täna nägime, toetavad kõnealust ideed ja üks on vastu, peavad andma lähenevad riigikogu valimised,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles