Veteranpoliitikud: Niinistö jutt soometumisest tabas hella kohta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome Rohelise Liidu esimees Ville Niinistö.
Soome Rohelise Liidu esimees Ville Niinistö. Foto: Toomas Huik

Soome veteranpoliitikud annavad Rohelise Liidu esimehe Ville Niinistö kommentaarile välispoliitika soometumisest erinevaid hinnanguid. Seda peetakse nii osavaks, valeks kui kahjulikuks.

Senine keskkonnaminister Niinistö rääkis kolmapäeval Briti majanduslehele The Financial Times antud intervjuus, et Soome seab Venemaa huvid välispoliitikas enda omadest ettepoole ja seetõttu näeb tema välispoliitikas märke soometumisest.

Niimoodi kommenteeris roheliste liider Soome valitsuse plaani anda osaliselt Vene riigifirmale Rosatom kuuluvale Fennovoimale luba uue tuumajaama ehitamiseks. Valitsus andiski eile loa, mistõttu rohelised otsustasid koalitsioonist lahkuda.

«Täiesti ebaaus, kuid tabas õrna kohta,» kommenteeris europarlamendi sotsiaaldemokraadist saadik Liisa Jaakonsaari Helsingin Sanomatele.

Soome parlamendiuuringute keskuse juhi Markku Jokisipilä sõnul oli Niinistö kommentaar oskuslik poliitiline retoorika. Niinistö kui endine poliitikaajaloolane teadis, mida ütles.    

Helsingi ülikoolist hiljuti pensionile läinud poliitikaajaloo professor Seppo Hentilä rääkis, et tegemist on «ajaloopoliitilise sõimusõnaga, kuid tänapäeva peaks kirjeldama muude mõistetega». Hentilä arvates sarnaneb olukord 1970ndatega, sest ka siis pidid soomlased ühtse koorina lükkama ümber välismaalaste nägemust Soome välispoliitikast. Seetõttu on soometumisele viitamine rahvuslik solvang, lisas ta.

Keskerakondlasest rahvasaadiku Seppo Kääriäineni arvates peab iga ajahetke hindama vastavalt ajalooliste tingimuste mõõdupuule.

Vasakliidu endise rahvasaadiku Jaakko Laakso arvates peab inimene, kes leiab praegusest valitsusest soometumise seemneid, omama head huumorimeelt. Tema arvates on tegemist «teatud Vene-vastase õhustiku ärakasutamises».

«Niinistö on varem esindanud päris realistlikku suhtumist Venemaaga tehtavasse koostöösse. Nüüd üritavad rohelised Vene-vastasuse esirinnas. Ma ei usu, et nende taoline poliitika saab olema edukas.»  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles