Poola välisministriks saab Sikorski asemel Schetyna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poola uut valitsust moodustav Ewa Kopacz (ees keskel) tutvustas täna ministrite kandidaate. Valitsus peaks saama ametisse kinnitatud esmaspäeval.
Poola uut valitsust moodustav Ewa Kopacz (ees keskel) tutvustas täna ministrite kandidaate. Valitsus peaks saama ametisse kinnitatud esmaspäeval. Foto: SCANPIX

Poola peaministrikandidaat Ewa Kopacz avalikustas reedel uue valitsuse koosseisu, välisministriks saab Radek Sikorski asemel Grzegorz Juliusz Schetyna.

Schetyna (51) on varem töötanud siseministri ja asepeaministrina. Seni oli ta parlamendi väliskomisjoni juht.

Poola võimuliit koosneb Kodanikeplatvormist (PO) ja Poola Rahvaparteist (PSL).

Sikorski toetas rahvusvahelisel areenil jõulisemat lähenemist Ukraina kriisile.

Temast saab võimuliidu kandidaat alamkoja spiikri ametikohale.

Mõnede vaatlejate sõnul olnuks Sikorski jätkamine parem, sest see tagab Poola välispoliitikale praeguses olukorras olulise järjepidevuse.

Sama seisukohta jagas neljapäeval ka Poola president Bronislaw Komorowski.

Ta rõhutas, et järgmine, parlamendivalimistele eelnev aasta on Poolat ümbritseva olukorra tõttu ohtlik ning pole õige aeg «diplomaatiliste oskuste omandamiseks».

Uueks justiitsministriks saab Marek Biernacki asemel Cezary Grabarczyk.

Samuti lahkub valitsusest siseminister Bartłomiej Sienkiewicz, kelle vahetab välja Teresa Piotrowska.

Euroopa Komisjoni siseturu, tööstuse ja ettevõtluse volinikuna tööle asuva Elżbieta Bieńkowska asemel saab taristu- ja arenguministriks Maria Wasiak.

Haldus- ja digitaliseerimisministeeriumi asub Rafal Traszkowski asemel juhtima Andrzej Halicki.

Kaitseministrina jätkav Tomasz Siemoniak saab uues valitsuse ka asepeaministri ülesanded.

Poola Rahvaparteisse kuuluvad asepeaminister ja majandusminister Janusz Piechociński, töö- ja sotsiaalminister Władysław Marcin Kosiniak-Kamysz ja põllumajandus- ja maaelu arengu minister Marek Sawicki säilitavad koha.

Valitsuses jätkavad ka keskkonnaminister Maciej Grabowski, spordiminister Andrzej Biernat, kultuuriminister Malgorzata Omilanowska, haridusminister Joanna Kluzik-Rostkowska, kõrgharidus- ja teadusminister Lena Kolarska-Bobińska ja tervishoiuminister Bartosz Arłukowicz.

Koha säilitavad ka rahandusminister Mateusz Szczurek ja riigikassaminister Włodzimierz Karpiński.

Valitsuse vahetumise tingis senise peaministri Donald Tuski tagasiastumine, sest ta alustab 1. detsembril tööd Euroopa Ülemkogu eesistujana.

Uus valitsus astub ametisse 22. septembril. Kopacz peaks kõnega valitsuse poliitilistest suundadest esinema parlamendis 1. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles