Austria: Putin tegi ettepaneku Ukraina rahuläbirääkimisteks Viinis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Austria kantsler Werner Faymann (paremal) koos Vene presidendi Vladimir Putiniga Viinis 24. juunil.
Austria kantsler Werner Faymann (paremal) koos Vene presidendi Vladimir Putiniga Viinis 24. juunil. Foto: SCANPIX

Vene president Vladimir Putin tegi telefonivestluses Austria kantsleri Werner Faymanniga ettepaneku korraldada järjekordsed Ukrainat puudutavad rahuläbirääkimised Viinis.

Telefonivestlust, mis kestis 20 minutit, peeti eile õhtul saksa keeles.

Päevalehe Österreich andmetel helistas Putin Faymannile pärast kantsleri naasmist Roomast, kus ta oli kohtunud Euroopa Liidu uue välispoliitikajuhi kandidaadi Federica Mogheriniga. Väljaande väitel tahtis Putin vestelda liinil, kus pealtkuulamine on välistatud.   

Putin ja Faymann arutasid olukorda Ukrainas ja Euroopa Liidu jõupingutusi lahendada konflikti.

Kantsler edastas Putinile Euroopa Liidu neli nõudmist: viia kõik Vene sõdurid võimalikult kiiresti Ida-Ukrainast välja, tunnustada Ukraina iseseisvust ja terviklikkust, garanteerida Ukraina-Vene piiri kaitsmine nii, et seda ei ületaks taas Vene sõdurid ning tagada Kremli toetus Ukraina rahuprotsessile.

Putin ütles, et näeb sündmustes astmelisi positiivseid arenguid ja tunnistas, et hindab kõrgelt Faymanni rahupüüdlusi.  

Kantsler kinnitas, et selle vestlusega astuti küll sammuke lähemale positiivsete arengute suunas, kuid finišijoonele jõutud pole.   

Putin külastas Austriat juunis, saades äriringkondade sooja vastuvõtu osaliseks ja seda vaatamata Euroopa Liidu ja Venemaa jäistele suhetele.

Austrial on traditsiooniliselt olnud tugevad ärisidemed Venemaaga, mis on riigi peamine energiatarnija ja kahe Austria suure laenuandja põhiline kasumiallikas.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles