Islamiriik vabastas 49 türklasest pantvangi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu(vasakul)koos vabastatud pantvangidega täna Türgis Süüria piiri äärses Sanliurfa lennujaamas.
Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu(vasakul)koos vabastatud pantvangidega täna Türgis Süüria piiri äärses Sanliurfa lennujaamas. Foto: SCANPIX

Äärmusrühmitus Islamiriik vabastas 49 Türgi kodanikku, kes kolme kuu eest Põhja-Iraagis pantvangi võeti, ütles täna Türgi peaminister Ahmet Davutoğlu.

«Täna varahommikul anti meie kodanikud meile üle ja me tõime nad kodumaale tagasi,» ütles Aserbaidžaanis visiidil viibiv Davutoğlu ajakirjanikele ja lisas, et kõik 49 on terved.

IS-i pühasõdalased võtsid diplomaadid, nende naised ja lapsed ning eriteenistuste liikmed vangi 11. juunil Mosulis Türgi konsulaadi vallutamise järel.

Sunniitliku rühmituse käes on suur osa Põhja-Süüriast ning Lääne- ja Põhja-Iraagist.

Davutoğlu lubas Bakuu-visiidi katkestada ja sõita Süüria piiri lähedal asuvasse Şanlıurfa linna pantvangidega kohtuma.

Türklaste vabastamise ajaolud ei ole veel selgunud, aga president Recep Tayyip Erdoğan ütles kirjalikus avalduses, et võimud viisid läbi ettekavandatud, detailse salaoperatsiooni.

«See kestis kogu öö ja jõudis varahommikul õnnelikult lõpule. Meie luureagentuur tegeles esimesest päevast peale selle asjaga kannatlikult ja sihikindlalt ning viis lõpuks läbi eduka päästeoperatsiooni.»

Välisminister Mevlüt Çavuşoğlu ütles eratelekanalile Habertürk, et pantvangid toodi kodumaale üle Süüria piiri.

IS võttis juunis Mosulis pantvangi ka 31 Türgi veokijuhti, aga nemad lasti vabaks juba kuu aega hiljem.

NATO liige ja Wasshingoni tähtis liitlane Türgi on tõrkunud osalemast USA käivitatud sõjalistes operatsioonides Islamiriigi võitlejate vastu ning ei ole pantvangide ohutust põhjenduseks tuues lubanud rünnakuteks kasutada ka oma õhuväebaase.

Ankarale on heidetud ette IS-i moodustamisele kaudset kaasaaitamist Süüria presidendi Bashar al-Assadi režiimiga võitlevate islamistide toetamisega, ilmselt tajumata, et pühasõdalased võivad kujutada endast ohtu ka Türgi jaoks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles