NATO sõjaline komitee arutab Vilniuses Ida-Euroopa julgeolekut

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedu president Dalia Grybauskaitė (vasakul) ja Taani kindral Knud Bartels täna Vilniuses.
Leedu president Dalia Grybauskaitė (vasakul) ja Taani kindral Knud Bartels täna Vilniuses. Foto: SCANPIX

NATO liikmesriikide sõjaväejuhid arutavad täna Vilniuses Ida-Euroopa julgeolekut ja suhteid Venemaaga Ukraina konflikti valguses.

Sõjalise komitee kohtumise eesistuja on Taani kindral Knud Bartels, kelle sõnul võetakse arutusele valmisoleku tegevuskava, mis näeb ette Ida-Euroopasse liimesriikidesse täiendavate vägede ja sõjatehnika toomise.

«Me alustame Ida-Ukraina konflikti ülevaatamisest ja selle mõjudest alliansi edasistele suhetele Venemaaga ja NATO sõjalisele hoiakule. Meie arutelude keskmes on allianssi valmisoleku tegevuskava arendamine ja jõustamine,» ütles Taani kaitsejõudude juht.

Vilniuse kohtumine leiab aset olukorras, kus ebastabiilsus suureneb kogu maailmas ja sestap on kõnelused kaugel rutiinist.

Vilniuses võetakse kõne alla ka olukord Aasia ja Vaikse ookeani regioonis, Aafrika Saheli piirkonnas, Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas ning alliansi missioon Afganistanis.

Leedu president Dalia Grybauskaitė kutsus NATO sõjalisi juhte kiiresti otsuseid langetama. «Meie aeg on piiratud. Julgeolekukeskkond muutus olemuslikult juba pool aastat tagasi,» ütles president.

«Me ei saa lasta end jälle üllatada, sest hind oleks kõrgem kui kunagi varem,» hoiatas ta.

Grybauskaitė ütles alliansi sõjaliste juhtide poole pöördudes, et NATO peab jääma transatlantilise julgeoleku garandiks, ja kutsus Walesi tippkohtumisel vastu võetud otsuseid kiiresti täitma hakkama.

NATO kõrgeim sõjaline organ, mis koosneb liikmesriikide kaitsejõudude juhtidest, kohtub Vilniuses teist korda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles