Savisaar: igaühel peab olema Eestis, mida kaitsta

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Liis Treimann / Postimees

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ütles täna Võrus toimuval erakonna volikogul, et lähenevate riigikogu valimiste peateemaks kujuneb julgeolek ja küsimus kaitsetahtest, milleks tema hinnangul on tarvis, et igaühel oleks Eestis, mida kaitsta.

«Meile püütakse ikka rääkida, et Eesti kaitset tugevdaksid veel mõned kahurid, tankid ja nii edasi. Mitte ühtki sõda pole aga veel võidetud ega ühtki maad kaitstud ainult relvadega. Seda on teinud inimesed, nende võimed ja tahe,» ütles Savisaar Keskerakonna teatel.

Tema sõnul on vaja kaitsetahet, selleks aga on vaja, et oleks, mida kaitsta. «Mida on aga kaitsta inimesel, kelle sissetulek on 300 eurot? Mida tema kaitseb? Meil on vaja jõuda nii kaugele, et igaühel on siin, mida kaitsta,» lausus ta.

Muu hulgas pidas Savisaar vajalikuks kehtestada astmeline tulumaks ning ütles, et esmakordselt on see lakkamas olemast poliitilise võitluse objekt, sest neljast parlamendierakonnast on juba kolm astmelise tulumaksu vajadust mõistnud. «Nüüd tuleb see seaduseks hääletada. See otsus tugevdab Eestit sisemiselt rohkem kui mis tahes välised liitlaskokkulepped või takistusribad piiril. See otsus tuleb ära teha kohe, et see jõustuks juba järgmise aasta algusest,» märkis ta.

Rääkides siseturvalisusest, kritiseeris Savisaar olukorda piiril, mille on tema hinnangul tekitanud sõjaväestatud piirivalve lahustamine tavaliseks politseiks. «Oleks, et siis vähemalt politsei oleks piirivalve kaotamisega tugevamaks saanud. Aga ka konstaablid on maalt koondatud ja liiga paljudes väikelinnades võimutsevad seetõttu pätid,» lausus Keskerakonna esimees.

Julgeoleku lahutamatuks osaks nimetas Savisaar haridust, pidades seejuures silmas mitte ainult riigikaitseõpet. «Julgeolekut mõjutab kõige otsesemalt mastaapne koolide sulgemine, mis on pannud lastega pered massiliselt liikuma paari suuremasse linna ja välismaale,» lisas ta.

Valimiskampaanias ennustas Savisaar Keskerakonna-vastaste rünnakute hoogustumist. «Meie poliitilised konkurendid ei kõhkle hetkekski, et vahendeid valimata saada kajastust praktiliselt kõigele, mis sülg suhu toob. Olgu see siis konkurendi laim, ajalehe juhtkiri või hoopiski karikatuur — ärge sellest end ära hirmutada laske. Mis võiks olla teie poliitilise konkurendi suurim unistus kui see, et võtaksite oma seitse asja ja lahkuksite poliitikast? Sellepärast neid rünnakuid ju korraldataksegi,» ütles ta volikogul.

Uued erakonnad ei pruugi edu saavutada

Samuti märkis ta, et ühedki parlamendivalimised pole möödunud elevuseta, mille tekitavad riigikokku pürgivad uued poliitilised jõud. Siiski avaldas ta arvamust, et kuna kaht uut parteid - Rahva Ühtsuse Erakonda ja Vabaerakonda - veavad poliitikas juba kogenud Kristiina Ojuland ja Andres Herkel, ei pruugi need suuta «emotsiooni välja mängida» ning loodetud edu saavutada.

Savisaare hinnangul on raske uskuda, et Rahva Ühtsuse Erakond suudaks üllatada, arvestades, kui vähe aega on valimisteni jäänud. Küll leidis ta, et Reformierakonnale mõte Ojulandi parteist ei meeldi.

Herkelit soovitas Keskerakonna esimees aga tähele panna, märkides, et Vaba Isamaalise Kodaniku liikmete hulgas on hulk endisi tuntud isamaalasi, kel on rahva seas oma toetus. «Tõsi, iseasi on see, kas nad on nõus ka riigikokku kandideerima. Neile võib aga kasuks tulla IRLi ebakindel olukord, kus toetust väga raskelt kasvatatakse ning partei juhtkonnas on suured pinged,» ütles ta.

Samuti ei saa tema hinnangul unustada Eesti Konservatiivset Rahvaerakonda, mis mais toimunud Euroopa Parlamendi valimistel võttis neli protsenti häältest. Tema sõnul pole seda küll palju, kuid siiski annab tulemus parteile lootust minna parlamendivalimistele mandaati püüdma.

«Keskerakond pole kunagi uusi tulijaid kartnud. Teame väga hästi, et mida rohkem maailmavaateid valijale pakutakse, seda aktiivsemalt peame ise enda eest seisma. Parlamenti uute jõudude lisandumine annaks eelduse, et koalitsioon moodustatakse rohkema kui vaid kahe partneri põhjal,» ütles Savisaar.

Riigikogus opositsioonilise Keskerakonna volikogu kuulas täna ära ka Euroopa Parlamenti kuuluva Yana Toomi ülevaate Euroopa poliitikast ja europarlamendi uue koosseisu tööst. Lisaks valiti volikogu esimeheks tagasi riigikogu liige Kalev Kallo ning aseesimeesteks Tarmo Tamm ja Siret Kotka.

Järgmised riigikogu valimised toimuvad Eestis 1. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles