Galerii: Vabaerakond pidas asutamiskoosolekut

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinnas toimus täna Eesti Vabaerakonna asutamiskoosolek, kus muu hulgas valiti uuele erakonnale kahe kandidaadi seast esimees.

Esimeheks valitud riigikogu liige Andres Herkel ütles asutamiskoosolekul, et uue erakonna tähelepanu keskpunktis peaksid olema demokraatia ja demograafia. Vastu peaks erakond tema sõnul seisma aga raiskamisele ning poliitilisele korruptsioonile selle kõige laiemas mõttes.

«Poliitilise korruptsiooni puhul on selge side meie allkirjaaktsioonis tõstatatud küsimustega, mis puudutab võimul olevate erakondade ohjeldamatut eneserahastamist riigieelarvest. Raiskamist me näeme kindlasti avalikus sektoris, kindlasti riigihalduses, aga mis veel hullem – ühiskonnana me raiskame ka oma inimesi, kui me ei suuda luua keskkonda, kus nad saaksid väärilise rakenduse kodumaal,» ütles Herkel.

Herkel osutas vajadusele luua teistmoodi sisedemokraatia ka erakonnas endas. Tema sõnul ei saa erakonnas luua küll sada protsenti teistsugust struktuuri, kuid tuleb anda endast parim, et luua teistsugune kultuur.

«Juhatuse roll, ma arvan, on seejuures mõneti altruistlik, tuleb veenvalt kaasata väljaspool seisvaid jõude. Selline juhatus on mu meelest mõneti vähem poliitiline, vähem ka omavahelise konkurentsi juhatus kui etableerunud erakondades,» lausus Herkel, pidades vajalikuks kiirelt kokku leppida riigikogu nimekirja koostamise reeglid ning juhtida edasist protsessi suurematesse sisepingetesse sattumata. Samuti pidas ta oluliseks kaasata riigikogu valimisteks aktiivseid ja samal lainel mõtlevaid inimesi ka väljastpoolt.

Herkeli kõrval kandideeris Vabaerakonna esimeheks Alger Tammiste, kes on juhtinud algatusrühmas energeetika ja keskkonna toimkonda. Tema rõhutas vajadust taastada tavaliste inimeste ja võimu teostajate vahel usaldus.

Vabaerakonna asutajad kinnitasid tänasel koosolekul uue erakonna põhikirja, programmi ja sümboolika ning valisid esimehele lisaks 10-liikmelise juhatuse, aukohtu ja revisjonikomisjoni.

Riigikogu valimised toimuvad Eestis 1. märtsil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles