Hodorkovski algatas Putini-vastase liikumise Avatud Venemaa

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Hodorkovski.
Mihhail Hodorkovski. Foto: SCANPIX

Kümme aastat trellide taga veetnud endine vene suurärimees Mihhail Hodorkovski algatas täna liikumise Avatud Venemaa, mis peaks koondama Euroopa-meelsed venelased president Vladimir Putini võimu vastu.

Detsembris vanglast vabanenud endine naftafirma Jukos juht Hodorkovski elab praegu Šveitsis ja kutsub kaasmaalasi koonduma, sest vaid nii on võimalik kodumaa saatust mõjutada.

«Vähemusel on mõju, kui ta on organiseeritud,» ütles Hodorkovski liikumist välja kuulutades.

Tema sõnul on liikumine sarnase mõtteviisiga inimeste internetiplatvorm, mitte partei.

Vanglast vabanedes tõotas Hodorkovski poliitikast eemale jääda, kuid äsjakäivitatud projekt viitab poliitilistele ambitsioonidele. Ta kutsub kõiki Venemaa Euroopa kursi pooldajaid 2016. aasta parlamendivalimiste eel koonduma.

Hodorkovski usub enda sõnul ja usuvad ka tema liitlased, et tavalised inimesed suudavad sundida Ukrainasse tunginud ja kogu Euroopa stabiilsust ähvardavat Venemaad kurssi muutma.

«Me pooldame seda, mida nimetatakse euroopalikuks valikuks ehk õigusriigi põhimõtete alusel juhitavat riiki. Me oleme veendunud, et väide «Venemaa ei ole Euroopa» on vale ja seda surutakse ühiskonnale sihilikult peale,» ütles ta.

«Seda teevad need, kes tahavad jääda kogu eluks riiki juhtima, kes tahavad seadustele ja õigusele sülitada,» lisas Hodorkovski varjamatult Putinile vihjates.

«Me oleme Euroopa, nii geograafiliselt kui kultuuriliselt. Euroopalik arengutee ei tähenda rahvuslike väärtuste hülgamist. Euroopas käib iga riik oma teed.»

«Me ei ole üksnes Venemaa eurooplased. Me oleme patrioodid. Ja tõelised patrioodid peavad isegi süngeima tagurlikkuse perioodi ajal teenima oma riiki ja rahvast.»

 
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles